Izvor:
17.10.2019 u 12:04
0

BRISEL: Sastanak lidera zemalja članica EU! Razgovor o Bregzitu!

Lideri zemalja članica EU sastaju se u Briselu gde će na dvodnevnom samitu razgovarati novom porazumu o Bregzitu, otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, situaciji u Turskoj.

Samit u Briselu počinje razgovorima lidera o Bregzitu.

Očekuje se da će predsednik Evropske komsiije Žan Klod Junker i glavni pregovarač Mišel Barnije obavestiti lidere o postignutoj reviziji Sporazuma o povlačenju Velike Britanije i teksta Političke deklatracije o budućim odnosima EU i Londona.

Tokom večere EU lideri će se baviti politikom proširenja odnosno odlukom o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom,

Ovu temu je na dnevni red samita uvrstio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pošto ministri EU prethodno nisu mogli da postignu konsenzus o novim koracima na putu integracija Zapadnog Balkan u EU.

U Evropskom savetu pred ovu raspravu kažu da je većina zemlja članica za otvaranje pristupoih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da ima i onih koje nisu bile zadovoljne što se ova tema uopšte našla na samitu EU lidera.

Francuski predsednik Emanuel Makron je pred stastanak u Briselu ponovio zahtev za dubljom integracijom EU kao i za reformom procesa pristupanja pre bilo kakvih dalji integracionih koraka zemlja Zapadnog Balkana.

Jedna od mogućih tema na samitu EU lidera trebalo bi da bude i odvajanje početka pristupnih pregovora Skoplja i Tirane kako bi Severna Makedonija eventualno dobila ”zeleo svetlo” nezavisno od Albanije koja se i dalje poziva na ubedljivije reforme.

Tokom večere EU lideri razmotriće i odnose sa Turskom posebno u svetlu turske vojne akcije na severoistoku Sirije i EU sankcija.

Drugi dan samita posvećen je strateškoj agendi EU, a imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon dre Lajen bi trebalo da predstavi prioritete buduće Evropske komsije.

Na agendi lidera zemlja članica nalaze se pitanja klimatskih promena i EU bužeta.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter