Izvor:
14.10.2019 u 14:08
0

PROROKOVIĆ: Ako ne uspe ukidanje Srpske liste, neuspeh će pripisati Haradinaju!

Eventualno proglašavanje Srpske liste neustavnom bi bilo politička odluka Prištine, ističe Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i navodi da su se pojedinci u Prištini tu inicijativu pripisali Ramušu Haradinaju i da je to njegov pokušaj da se politički održi u životu.

Tako da će verovatno i neuspeh pripisati Haradinaju, opraće ruke i reči će da nemaju ništa s tim – kaže Proroković.

On pretpostavlja da je potencijalnom premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju dovoljno da ima jednog poslanika od deset, koliko je rezervisano za Srbe, a koje je osvojila Srpska lista, da bi mogao da ga izabere za ministra.

Ako mu to ne uspe, možda će ići na proglašavanje Srpsku listu za neustavnom – objašnjava Proroković.

Upitan zašto međunarodna zajednica ne reaguje, Proroković kaže da oni uopšte neće u ovo da se mešaju i da će nastaviti da ćute zato što će tako dokazivati da pravni sistem na tzv. Kosovu funkcioniše.

Da li je nešto neustavno delovanje ili nije, stvar je političke ocene Prištine, a ne činjenica – navodi Proroković,

Postoji Ustavni sud, donosi odluke, to znači da je njihov projekat uspostavljanja institucija u Prištini uspeo i što se njih tiče – stvar je rešena – kaže Proroković i dodaje da u međunarodnoj zajednici postoji delimična nezainteresovanost za kosovsko pitanje.

Prema njegovim rečima, bledi zainteresovanost međunarodne zajednice za naš region.

Kada gledate naše medije ne stičete takav utisak zato što je svaki dan nešto o Kosovu preneto, a da je izjavljeno bilo gde u svetu, ali kada gledate iz ugla zapadnih medija i zapadnih institucija, te zainteresovanosti, da se oni na dnevnom nivou bave Kosovom, nema i otuda mnogo zakasnelih reakcija prethodnih meseci – smatra on.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter