Izvor:
09.10.2019 u 15:05
0

POČELA PRVA RUNDA RAZGOVORA: Dijalog vlasti i opozicije uz predstavnike Evropskom parlamenta

Prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa parlamentarnim i opozcionim političkim stranakama počela je posle 15 sati u zgradi "stare" Skupštine.

To je prva runda, od tri predviđene do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Izaslanici Evropskog parlamenta su Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Na razgovore su došli, kao neka vrsta "posmatrača", šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić, Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.

Takođe stigli su učesnici: poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalista-NSS-USS Đorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.

Na razgovore sa izaslanicima EP došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.

Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe "Nova Srbija – Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović.

Članice Saveza za Srbiju, među kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustovati sastanku.

Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.

Ispred zgrade u Kralja Milana, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd izvela je performans, ali i pokušala da uđe u skupštinu, ali im obezbeđenje to nije dozovolilo, jer nisu najavljeni.

Na zahtev da im se objasni kako je išla procedura najavljivanja za prisustvo sastanku, obezbeđenje je odgovorilo da to nije pitanje za njih i da se oni time nisu bavili.

Nakon toga su se predstavnici Inicijative povukli i razvukli pano ispred zgrade, sa kojim su, inače, hteli da uđu u zgradu.

Na panou su bile stranice pojedinih novina i logo televizija za koje tvrde da rade u službi vlasti, kao i natpis za podršku bojkotu.

Pano su nazvali "tepih laži", te naveli da je to "poruka predstavnicima EP da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme reći".

Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.

Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Makalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Makalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Izvor: B92
Foto: Twitter/Vucicevici

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter