Izvor:
30.10.2016 u 01:21
0

Vulin bez dlake na jeziku: Tvrdoglavo ćemo insistirati na…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da će Srbija tvrdoglavo insistirati na politici neutralnosti i da ne misli da ulazi u NATO pakt na bilo koji način.

Vulin je učestvujući na penelu "Kraj unipolarnog svetskog poretka i spoljnopolitička orjentacija Srbije", koju je organizovao nedeljnik "Pečat" na Međunarodnom sajmu knjiga, naglasio jasnu politiku Srbije o neulaženju u bilo koji oružani savez i rekao da nam politika neutralnosti daje prostor da se borimo za naše intreese, za naš uticaj gde god smatramo da su interesi Srbije.

– Gde god žive Srbi tamo je naš interes, a naš interes je da žive dobro, da žive kao lojalni građani, da budu zaštićen i da mogu da razvijaju svoj integritet i sebe kao takve. Što srpska zajednica, gde god živi, bude zaštićenija, to je Republika Srbija jača u Republici – rekao je Vulin.

On je naglasio da će Vlada Srbije ostati verna svemu što je rekla i podsetio da je ona ne samo partner Evropske Unije već i partner Ruske Federacije, kao i da "mi ne moramo da vodimo tuđe ratove i toga ćemo se pridržavati".

– Izbeći sukobe je možda suštinska rečenica spoljne politike Vlade Srbije, kako ne doći u poziciju da ne budemo deo sukoba velikih i moćnih, sukoba koji su po mom skromnom mišljenju već počeli – rekao je Vulin, dodavši da ne vidu u svetu sukob ili svađu u kojima bi vredelo da učestvujemo.

On je naglasio da velike sile dobro znaju potencijal Srbije u ekonomskom, političkom i vojnom smislu i da on nije beznačajan.

– Srbija je značajnija i važnija od broja stanovnika. Sva naša borba je kako zaštiti Srbiju i kako ostati u pravcu politike Srbije uz pravljenje kompromisa, ali ne kompromisa koji će nas odvesti tvrdo na ovu ili onu stranu.

– Ne vidimo mi neprijatelja i ne želimo da ih pronalazimo – istakao je Vulin.

On je kazao da je politika Srbije izdržati, biti tvrdoglav i uporan u principima koji "su nas zadržali u prostoru u kome se sada nalazimo u političkom smislu".

Vulin je rekao i da kada se govori o onome što bi bilo dobro i korisno za srpski narod na Kosovu, uvek se pokuša pronaći neko opravdanje da se to ne realizuje, dolazi do politike lažnog izjednačavanja.

– Nije tačno da smo svi po malo krivi. Mi smo vrlo glasno govorili kada su pokušali da pronađu univerzalnu krivicu kada je bilo reč o buđenju nacizma u Hrvatskoj i velike polemike oko Stepinca. Nismo svi po malo krivi. Ne može pođednako da bude kriv onaj koji se bori za antifašističke vrednosti i onaj koji polaža vence u Blajburgu. Na toj razlici moramo insistrirati – rekao je Vulin.

On se osvrnuo i na činjenicu da dva člana rezolucije 1244 regulišu da se sva nabavka za Trepču vrši preko južnog terminala i izvoz rude preko terminala u Južnoj Mitrovici, čime, kako dodaje, još više se razotkriva "zla namera Prištine".

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović rekao je da Evropska Unija nikad nije bila slabija nego danas, da je krenula putem raspada i da je to šansa da Vlada Srbije "sačuva svoje pozicije oko Kosova".

Popović smatra da Srbija nema ni ekonomske ni političke interese da uđe u EU i da treba prekinuti pregovore, naglasivši važnost političke i vojne neutralnosti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković primetio je da ima smisla ono što Vlada Srbije radi, a to je balansiranje i izbegavanje svrstavanja, ali da tu postoje dva ograničavajuća faktora – odnos prema srpskom pitanju i situacija ukoliko dođe do pojačanog pritiska Zapada.

On je upozorio da bi odricanje od Rusije pod pritiskom Zapada za Srbiju značilo odricanje od Kosova i Metohije i od Republike Srpske.

Tanjug
Foto: Twitter/ExpresportalSrb

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter