Izvor:
21.08.2019 u 12:27
0

DAČIĆ: SAD podržava stav Srbije da pitajne KiM nije završeno!

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog dražavnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitajna i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije.

– Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali je sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug – savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je nepohodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis – rekao je Dačić.

Komenarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz NJujorka on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije – ocenjuje Dačić.

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" – Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota – onu vođenu pre 20 i 30 godina.

Zato je, kaže on sastanak Vučića i Pompea važan i bitan -da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavk dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u NJujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

– Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše … To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen – rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter