Izvor:
16.08.2019 u 05:49
0

NOVO BRDO NIKAD NEĆE BITI „KOSOVSKI“ SPOMENIK: To je nasilno brisanje istorije! (FOTO)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da tvrđava Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, jer je to jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

Reagujući na isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, Đurić navodi da je svaki pokušaj da se taj spomenik prikaže u drugom svetlu akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na KiM.

– Novo Brdo je u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija – navodi Đurić u saopštenju dostavljenom medijima.

Đurić kaže i da oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo "kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope".

– Isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, jeste, verujem, i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora – navodi Đurić.

Poručuje da Novo Brdo nikada neće biti "kosovarski" istorijski spomenik i dodaje da "nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter