PACOLI: Spremni za dijalog, ali samo kao dve nezavisne države!

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli komentarišući saopštenja zemalja Kvinte kaže da je zvanična Priština "spremna, kao i uvek za pregovore sa Srbijom, ali samo kao dve nezavisne države", prenosi Klan Kosova. 

Pacoli je rekao da je spoljna politika Kosova uvek bila koordinisana i u skladu sa stavom strateških partnera, SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, i to od početka devedesetih godina.

- Naša državnost se zasniva na zapadnoj orijentaciji i pozdravljamo posvećenost svih zemalja Kvinte da normalizuju odnose između Kosova i Srbije - naveo je Pacoli.

On je naglasio da je Kosovo uvek bilo posvećeno nastavku dijaloga.

- Bili smo spremni da nastavimo razgovore, ali Srbija je svoju stolicu ostavila praznom i neprestano izazivala incidente i agresiju na Kosovo - napisao je na Fejsbuku Bedžet Pacoli, posle zahteva država Kvinte za ponovno pokretanje dijaloga i ukidanje poreza na srpske proizvode.

Pacoli je rekao i da današnja izjava Marka Ðurića još jednom dokazuje nespremnost Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom.

Kako je naveo, Kosovo dve godine vodi nezapamćenu diplomatsku bitku sa Beogradom, dok je istovremeno, kaže, "prljava srpska diplomatija imala za cilj podrivanje državnosti Kosova u međunarodnom okruženju". 

Pacoli tvrdi i da su takse koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije, "suvereni instrument Kosova kao reakcija na agresiju koju je izazvao Beograd, a da Srbija i dalje ne pokazuje volju da to prekine". 

Spremni smo kao i uvek za dijalog, ali uslovi su jasni, kazao je Pacoli, ocenivši da je reč o odnosima "dve nezavisne i suverene države", čiji cilj je "obostrano priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa". 

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro