Izvor:
26.06.2019 u 09:03
0

BRNABIĆ: Blizu smo otvaranja najmanje tri poglavlja!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija blizu otvaranja najmanje tri poglavlja, ali da najpre očekuje da se sutra otvori poglavlje 9, o finansijskim uslugama.

Na pitanje novinara da li će sutra biti otvorena još neka poglavlja, Brnabićeva je rekla da još nema zvaničnog obaveštenja o tome ili neke odluke.

– Očekujem da se otvori poglavlje 9, tako da nastavljamo dalje. Videću s ministarkom (Jadrankom) Joksimović da stavimo u narednom periodu mnogo veći fokus na zatvaranje poglavlja – rekla je Brnabić.

Kako je rekla, to je dobar rezultat ako se ima u vidu da je Srbija blizu zatvaranja najmanje tri poglavlja, da ima17 otvorenih poglavanja i više od dva privremeno zatvorena.

– To je dosta dobar uspeh trenutno kada se Evropa suočava sa svojim internima problemima – rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je prilično izvesno da će sutra biti otvoreno jedno poglavlje, 9, i da treba imati u vidu da je EU u specifičnoj situaciji i zato što nisu formirani ni Evropska komisija, ni Evropski parlament.

Branbić kaže da je svakako dobra vest za Srbiju otvaranje tog poglavlja i to što nastavlja da radi dalje na reformama.

Podsetila je da je Srbiju skinuta sa liste FATF-a.

Na Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za četvrtak, 27. jun, u Briselu, Srbija će otvoriti poglavlje 9 u pristupnim pregovorima sa EU i potpisati Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra, saznaje Tanjug u Briselu.

Delegaciju Srbije predvodiće ministarka za evrointegracije Jandranka Joksimović.

Međuvladina konferencija zakazana je za 17 časova u zgradi Saveta u Briselu, posle čega se očekuje i konferencija za novinare na kojoj će učestvovati ministarka Jadranka Joksimović, evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han i rumunski ministar za evropske poslove Georg Ćamba.

Tokom boravka u Briselu, ministarka Joksimović će s komesarom Hanom potpisati i sporazum pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu, koji iznosi 179,1 milion evra.

Preko IPA fondova, EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u Uniji.

EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014. do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter