Izvor:
02.10.2016 u 03:49
0

MINISTAR DAČIĆ: Moram da reagujem kada je ugrožena Srbija!

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je njegova obaveza da raguje kada su ugroženi interesi Srbije, kao i da bi to isto uradile i njegove kolege kada bi neko vređano njihove države.

"Ministar sam spoljnih poslova i radim tačno ono što bi, po pravilima službe, uradio i ministar spoljnih poslova, recimo, Poljske, Češke ili Francuske, da nekom u Nemačkoj padne na pamet da podigne spomenik, recimo Rudolfu Hesu, da ne idemo dalje od toga. Ili da u Minhenu održe misu Geringu, Fon Papenu i Kajtelu. Ili da neko izjavi kako će bilo koja država u njihovom okruženju nestati", naglasio je Dačić.

On je u intervjuu za sutrašnju Politiku rekao i da je šef diplomatije neko ko i u rukavicama i bez njih, u svakoj situaciji, bilo kojim okolnostima, ima jednu, osnovnu dužnost, a to je da zastupa interese svoje zemlje, a pogotovo, da reaguje kad su oni na bilo koji način ugroženi.

"To nikako ne znači da on treba da podstiče, navija ili propagira loše odnose sa svetom i susedima, i ja to i ne radim", kaže on.

Dačić je dodao da Srbija, zahvaljujući svom ponašanju, jasnoj opredeljenosti za mir, privrženosti dijalogu i pregovorima, reformama, konačno ima priliku da svakome kaže šta misli i da reaguje na stvari koje su očigledno, flagrantno kršenje i ljudskih prava i svih vrednosti na kojima počiva i sama Evropa.

"Zato, kad neko drži misu usred Zagreba ustaškim generalima, diže spomenik teroristi Miru Barešiću ili poziva na rat poput Sefera Halilovića, ja, osim što želim na to da reagujem, imam i obavezu", rekao je on.

Dačić je takođe rekao da ga predsednički izbori trenuto ne zanimaju i da bi bilo prilično neozbiljno "da se biračkom telu obraća tri i po godine pre izbora".

Tanjug
Foto: Arhiva Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter