Izvor:
19.03.2019 u 15:46
0

MAJA GOJKOVIĆ: Srbija je posvećena sveobuhvatnom i sadržajnom povezivanju jadransko-jonskog regiona!

Srbija je posvećena sveobuhvatnom i sadržajnom povezivanje jadransko-jonskog regiona u oblasti privrede, transporta, infrastrukture, energetike, turizma, kulture, izjavila je danas u Budvi predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, podsećajući da će Srbija od 1.juna preuzeti predsedavanje ovom inicijativom na godinu dana.

Na 16. Konferenciji predsednika parlamenata Jadransko jonske inicijative, Gojković je naglasila da saradnja u okviru Jadransko jonske inicijative govori o izraženoj svesti da napredak svake od pojedinačnih zemalja u velikoj meri zavisi od razvoja regiona u celini, a pre svega od stabilnosti i mira u regionu.

– Srbija dosledno i odlučno zauzima stav da se svi izazovi u regionu moraju rešavati poštujući međunarodno pravo, postojeće regionalne aranžmane i principe kompromisa, dijaloga i solidarnosti. Svi akteri moraju da pokažu punu meru odgovornosti nasuprot unilateralnim potezima, nasuprot ekstremizmu, nasilju i fundamentalizmu – poručila je Gojković.

Ona je navela da je najbolja brana nerazumevanju, nepoverenju i nasilju, pored pridržavanja međunarodnog prava, dijaloga i kompromisa, svakako afirmacija saradnje na svim nivoima i u svim oblastima, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednica srpskog parlamenta je rekla da tamo gde su naši zajednički interesi, želje i budućnost isprepletani zajedničkim politikama i projektima, tamo gde regionalni mehanizmi donose konkretne rezultate i poboljšavaju život naših građana, jačajući međusobno poverenje i razumevanje, neće biti mesta za nepoverenje i antagonizme.

– Zato smatramo da se u daljem radu moramo fokusirati na sprovođenje konkretnih projekata i saradnju radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva, ženskih parlamentarnih mreža u kontekstu jačanja uloge parlamenata radi osnaženja legitimiteta političke saradnje. Donoseći vidljive, merljive i konkretne rezultate saradnje i unapređujući svakodnevni život naših građana na direktan način, približićemo im značaj naše regionalne saradnje, a u samom regionu ćemo na najbolji način ojačati stabilnost i omogućiti intenzivniji razvoj – poručila je Gojković.

Predsednica parlamenta istakla je da Srbija istrajava na stavu da se pronalaze zajednički interesi i sama podnosi niz inicijativa kako da se region što bolje poveže, pre svega ekonomski, kroz zajedničke infrastrukturne projekte, podsticanje investicija i veću razmenu roba i usluga, a sve u cilju opšteg društvenog i ekonomskog razvoja.

Gojković je navela da Srbija učestvuje u svim regionalnim inicijativama, razvija odnose sa susedima i tamo gde ih dugo nije bilo, u cilju unapređenja regionalne saradnje na temeljima međusobnog poverenja i razumevanja.

– Suštinski doprinos daju i međuparlamentarni oblici saradnje i parlamentarci, kao predstavnici građana imaju sve značajniju ulogu u procesima sve tešnje regionalne integracije – rekla je ona.

Podsetila je da se region u prethodnom periodu, pored razvojnih izazova, sretao i sa direktnim preprekama saradnji, kako specifično regionalnim, tako i globalnim.

Na Konferenciji učestvuju i predsednici parlamenata Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, domaćina Crne Gore, kao i zamenici predsednika i potpredsednici parlamenata Grčke, Italije, Bosne i Hercegovine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter