Izvor:
26.09.2016 u 01:59
0

OKRŠAJ U LISIČJEM JARKU: Britanski ambasador Kif za dlaku izbegao…

Poraz od australijskih kolega.

U Lisičjem jarku danas je održan kriket meč između timova britanske i australijske ambasade a britanski tim koji je predvodio ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif bio je bolji za jedan viket.

Konačni rezultat u egzibicionom meču "Trofej pepela" 110:109 postavljen je nakon tri sata igranja.

Za najboljeg igrača proglašen je Endru Ričardson iz pobedničkog tima britanske ambasade, saopštila je Kriket federacija Srbije.

Među brojnom publikom bili su i ambasadorka Australije u Beogradu Patriša Fini i Uroš Pribićević ispred GO Palilula, a meč je obezbeđivala ekipa Crvenog krsta Palilule.

Kriket federacije Srbije saopštila je da je ovo prvi put da organizuje meč na kome je publika mogla da vidi "oštro rivalstvo" u kriketu koje vlada između Australijanaca i Britanaca još od 19.veka.

U pauzi glavnog meča priliku da pokažu svoje umeće u sportu koji treniraju nepunih godinu dana dobili su najmlađi kriketaši-pioniri i kadeti (U13/U15).

Oni kriket uče u besplatnoj školi kriketa koju organizuje Kriket federacija Srbije uz podšku Međunarodnog kriket saveta i nekoliko beogradskih opština.

Generalni sekretar Kriket federacije Vladimir Ninković rekao je da su od početka razvoja kriketa imali veliko razumevanje i podršku ambasada zemalja u kojima se ovaj sport profesionalno igra ali da je ovo prvi put da su na domaćem terenu zaigrale diplomate.

U Srbiji se na popularizaciji nekadašnjeg olimpijskog sporta radi neformalno tek od 2007.godine, a formalno u okviru Kriket federacije Srbije od 2010.godine.

Simboličan naziv turnira današnjeg turnira preuzet je iz originalnog naziva „Trofej pepela“ (The Ashes) koji je 1882.godine skovao Redžinald Širli Bruks, novinar britanskog sportskog nedeljnika “Sporting tajms”, sa satiričnim osvrtom na poraz Engleza u meču koji su igrali sa Australijancima na londonskom Ovalu.

Prema rečima autora, tada je kriket u Engleskoj „umro a pepeo je odnet u Australiju“. Danas se The Ashes smatra jednim od najprestižnijih trofeja među svim sportovima a posle desetak godina dominacije Australije, trofej se konačno nalazi u rukama Engleza.

Kriket se u Srbiji tek razvija i zasada ima stotinak aktivnih igrača, navodi Kriket fedracija Srbije.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter