Izvor:
24.09.2016 u 22:47
0

IVICA DAČIĆ: Ako Srbima u BiH prebrojavaju oružje, onda se moramo zapitati čemu to


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu navodeći da je važno da referendum u Republici Srpskoj protekne mirno, te da se nakon toga svi okrenu svakodnevnim obavezama i životu.

Navodeći da su poznati stavovi Srbije o referendumu u RS, Dačić je na konferenciji za novinare rekao da Srbija ulaže mnogo u mir i stabilnost u regionu, te da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i RS.

Dačić kaže da nije primetio oštro reagovanje međunarodne zajednice kada su na teritoriji Srbije 1991. i 1992. godine referendume održali Bošnjaci, za autonomiju Sandžaka, i Albanci na jugu Srbije, o pripajanju Kosovu, kao što reaguju sada na referendum u RS o jednom datumu koji predstavlja obeležavanje Dana RS.

Dačić kaže da su neprihvatljive bilo kakve pretnje, te da je morao da reaguje na izjavu bivšeg ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, i da je bio u pravu što je to uradio.

"Svi kažu da Halilović nema nikakvu funkciju, čak i Bakir Izbetbegović. Nisam čuo nijednog bošnjačkog političara da se ogradio od stavova Halilovića", rekao je Dačić i podsetio da je Halilović rekao da će RS da padne u roku od 10-15 dana i da ni Srbija neće moći da je odbrani, te da će vojno poraziti RS.

"Ja mu i sad kažem – neće moći. Srbija će odbraniti sebe i pomoćiće odbrani integriteta RS. Šta je loše u toj izjavi? Šta treba da kažem – slobodno udarite, mi nećemo braniti, nećemo se pokrenuti. Nama je najmanje stalo do tenzija zato što naš narod živi u svim zemljama regiona. Nama je stalo do mira", navodi Dačić.

"Ali ako u BiH prebrojavaju koliko Srba imaju pušaka, pištolja, ako planiraju za koliko dana može da se odbrani RS, ako su službe bezbednosti naredile najviši stepen bezbednosne obrade i aktivnosti prema Republici Srpskoj, šta je to", upitao je Dačić.

Kako je naveo, poštuje odluku premijera Aleksandra Vučića da se predstavnici vlasti u Beogradu uzdržavaju i ne učestvuju u bespotrebnim polemikama, ali je na izjavu Halilovića morao da reaguje jer nije demantovana niti su se od nje ogradili bošnjački političari.

"Nama je stalo do mira", poručio je Dačić.

Tanjug
Foto: Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter