Izvor:
24.09.2016 u 01:21
0

STRAHOVIT PRITISAK NA SRPSKU: Obama BESAN na Dodika zbog toga što se sastao sa Putinom!

Baraku Obami je mnogo više zasmetalo to što je Milorad Dodik otišao kod Putina da traži podršku od toga što se u Republici Srpskoj u nedelju održava referendum!

Poseta predsednika RS Rusiji i njegov sastanak sa predsednikom Ruske Federacije samo nekoliko dana uoči odražavanja referenduma u Sjedinjenim Američkim Državama shvaćeni su kao prst u oko Srba Zapadu, koji na taj način Putinu otvaraju široka vrata za dominaciju na ovom delu Balkana, kažu za „Alo!” dobro obavešteni diplomatski izvori. Naši izvori tvrde da bi posledice svega toga u narednim mesecima mogla osetiti i Srbija, a ne samo Republika Srpska. Posledice bi se, pre svega, mogle osetiti u novim uslovima Zapada oko evropskih integracija, Kosova, Vojvodine i Sandžaka.

Politički analitičar Branko Radun takođe smatra da referendum sam po sebi nije toliko bitan.

– Na prvom mestu Americi, ali i Zapadu generalno smeta što je Dodik otišao u Moskvu. Za njih je to mnogo ozbiljnija stvar od referenduma. Ironija je to što Zapad na ovaj način gura Srbiju i Srpsku ka Rusiji, jer ako neko preti ukidanjem RS, naravno da će RS tražiti negde podršku, a to su Rusija i Izrael. Ako pretite Srbiji da mora da prizna Kosovo ako želi da uđe u EU, logično je da će se obratiti Rusiji koja je podržava. To je sa jedne strane problem, ali može biti i šansa. Oni protiv Srbije mogu da preduzmu sankcije zbog dobrog odnosa sa Rusijom, ili sada zbog ovog Dodikovog susreta sa Putinom – objašnjava Radun. On dodaje da je važno naglasiti i to da se Srpska i održala zahvaljujući bliskim odnosima sa Moskvom i Tel Avivom.

Da je odlazak Dodika u Moskvu razbesneo Obamu i Zapad, smatra i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić.
– Zapadu veoma smeta što je predsednik RS otišao u Moskvu. Zbog svega toga verujem da Srbija može da doživi saplitanje oko evropskih integracija, međutim DSS misli da mi ionako ne treba da uđemo u EU – kaže ona.

Komentarišući celokupnu situaciju, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da uopšte ne treba da razmišljamo da li ćemo zbog RS mi trpeti neke konsekvence od strane Zapada, jer bez obzira na to da li će ih biti ili ne, moramo biti uz svoj narod u RS.

– Zapad pritiska RS i sve vreme pokušava da joj otme dan državnosti i da je poništi kao državu. Naravno da će Dodik otići kod Putina kada je pokazao spremnost da zaštiti RS, a Beograd mora da stane iza RS svim silama i oko toga nema kalkulacije. U svakom slučaju, ne treba se postavljati pitanje da li smo od strane Zapada mi ugroženi zbog RS ili RS zbog nas, jer mi zajednički moramo da se borimo za srpske nacionalne interese – završava on.

Alo
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter