Izvor:
11.12.2018 u 08:22
0

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM IZJAVIO: Nove mere ugrozile bi budućnost i Srba i Albanaca!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da je svako ko razmišlja o novim merama na KiM neprijatelj mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca.

– Mi smo ozbiljne razgovore imali, a predsednik Aleksandar Vučić ozbiljnu diplomatsku aktivnost. Imam utisak da je činiocima u međunarodnoj zajednici prilično jasno koliko bi opasno i potencijalno nesagledive posledice donele bilo kakve nove mere. Svako onaj ko danas razmišlja o novim merama, a to želim nedvosmisleno i jasno da kažem, neprijatelj je mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca – rekao je Ðurić.

On se nada da neće doći ni do kakvih novih mera prištinskih vlasti protiv Srbije i naglašava da mere koje su već sada na snazi direktno znače ugrožavanje egzistencije i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Upitan o tome kakve bi mogle da budu nove mere koje najavljuje Priština, Ðurić kaže da ne treba smatrati da iza takvih mera stoji samo kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

– Ništa manje iza toga su i Kadri Veselji i Hašim Tači, ali siguran sam da i ne treba biti naivan da iza toga stoje i pojedini zapadni politički krugovi koji žele da Srbiju dovedu pred svršen čin. Zapravo se ovde vodi politika svršenog čina protiv i prema Srbiji. Zato se vodi ovolika kampanja i zato ste mogli da čujete Ramuša Haradinaja koji je, podsetiću, izjavio 19. novembra da je ostalo još 30 dana do rušenja predsednika Vučića – dakle još osam dana i vidim da se radi puno na svemu tome – rekao je Ðurić.

Odgovarajući na pitanje da li će država Srbija ovaj put reagovati, Ðurić je istakao da je jedina osoba ovlašćena da donosi takvu odluku predsednik Aleksandar Vučić.

– Ono što mogu da kažem da je on čovek i političar koji se ponaša ozbiljno i odgovorno i da je on lično načelno protiv upotrebe sile. Za njega je upotreba sile uvek poslednja opcija. Ako bi do tako nečega ikada i došlo, to bi uvek bila samo poslednja opcija. Predsednik Vučić je protiv tako nečega, a Srbija se čvrsto i ozbiljno drži za očuvanje mira – kazao je Ðurić.

Istakao je da je srpski narod na Kosovu i Metohiji rešen da se bori.

– Tri nedelje vidite snažnu, mirnu, gandijevsku borbu naših ljudi da opstanu na Kosovu i Metohiji. Budite sigurni da će se s time uz podršku države Srbije, uz podršku Vlade, uz podršku predsednika, ja bih rekao uz podršku i solidarnost celog naroda, nastaviti – rekao je direktor Kancelarije za KiM.

U vezi s najavana da će biti formirana kosovska vojska, Ðurić podseća da Kfor i NATO nemaju mandat da naoružavaju, već da spreče formiranje bilo kakve albanske paravojne formacije.

– Član 14 Rezolucije 1244 (SB UN), stav b, nalaže Kforu da razoruža sve albanske paravojne formacije. Zadatak Kfora je da spreči stvaranje takve vojske. Njeno stvaranje bilo bi pretnja miru i stabilnosti u regionu. Ponavljam, Srbija želi mir i stabilnost, za to se bore i njen narod i njena Vlada i predsednik Srbije. Želimo budućnost normalnost, a sve drugo mora da bude poraženo kao politika – kaže Ðurić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter