Izvor:
14.11.2018 u 18:42
0

Kosovo posle šest meseci pred SB UN, Dačić predstavlja Srbiju: Nabrojao incidente, pa pitao „Kako neko ovakvu situaciju naziva stabilnom?“ (LIVESTREAM)

Pre nego što je Kina 1. novembra preuzela predsedavanje sednicom SB UN, situacija na Kosovu po prvi put u 19 godina nije bila u fokusu zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske.

Posle pauze od šest meseci, Kosovo je stavljeno na dnevni red Saveta bezbednosti UN u Njujorku, gde Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Na sednici će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KiM.

Sednicu uživo pratite na linku OVDE.

19.36 – Predsedavajući je objavio kraj sednice

18.30 – Potom su svoje stavove izneli članovi SAD, Velike Britanije, Bolivije, Čilea, Poljske, Holandije, Etiopije, Švedske itd.

18.00 – Da mir nije konačan, upozorila je kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku, kao povod za obeležavanje 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku pozvala je danas međunarodnu zajednicu da podrži članstvo Kosova u Interpolu tvrdeći da oni koji opstruiraju prijem Prištine indirektno pomažu organizovanom kriminalu.

– Ne može se očekivati da se Kosovo efikasno bori protiv međunarodnog kriminala ako nije član Interpola, Kosovo ne može i ne treba da bude crna rupa u Evropi – rekla je ona i dodala da kosovska policija ispunjava sve kriterijume da postane kredibilan partner u borbi protiv međunarodnog kriminala.

– Očigledno je da od držanja Kosova van Interpola korist imaju samo kriminalci, narkokarteli i teroristi. Zapitajte se da li želite da budete na toj listi? – kaže Čitaku.

Isti princip, dodala je, važi i za uspostavljanje kosovskih oružanih snaga. Kosovo, tvrdi, ne pravi vojsku da bi pretilo ili napalo nekog, već menja mandat bezbednosnih snaga da bi, kako kaže, "one mogle da daju doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti u punom obimu".

– Niko sem građana Kosova nema pravo veta na uspostavljanje kosovske vojske. To je pitanje suverene odluke koju će Kosovo doneti uskoro. To nije nešto o čemu ćemo ikad razgovarati sa Srbijom, i to nije suprotna rezoluciji 1244 – rekla je Čitaku.

Ponovila je kao i na ranijim sednicama optužbe na račun Srbije, a optužila je i Beograd za neispunjavanje svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

Prema njenim rečima, Srbija krši CEFTA sprazum dampingom svojih proizvoda zbog čega je, navodi, uvođenje 10 procenta poreza od strane Prištine bilo neizbežno, ekonomski i politička razumna mera.

Dodala je da je dijalog sa Beogradom jedini put napred, ali da on nije o pravu Kosova na postojanje, već isključivo o "pomirenju i uzajamnom priznanju".

Ona je takođe pozvala Savet bezbednosti da proredi sednice navodeći da resursi UN mogu bolje da se iskoriste.

Čitaku je takođe zahvalila karipskim zemljama koje su, kako je navela, ponovo potvrdile podršku Kosovu.

17.30 – Reč ima Ivica Dačić.

Dačić se prvo zahvalio Kini koja je Kosovo uvrstila na dnevni red, a potom je iskazao nezadovoljstvo zbog odluke Velike Britanije da se ne nađe na agendi Saveta bezbednosti.

– Konflikt je iza nas, ali smo daleko od mirne situacije – rekao je on dok se zalagao za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Šef diplomatije je naglasio da se ništa pozitivno nije dogodilo od poslednjeg izveštaja.

– Preko 2.000 dana nije formirana SZO, nije se počelo sa Specijalnim sudu za zločine OVK, nije pronađen počinilac gnusnog ubistva Olivera Ivanovića, Vučiću nije bilo dozvoljeno da poseti selo Banje na KiM, 60 pripadnika ROSU zauzele su Gazivode kako bi omogućile posete Hašima Tačija – nabrojao je Dačić neke od problema.

Dačić se zahvalio predstavnicima međunarodne organizacije koji su osujetili pokušaj bagera da unište manastir Dečane.

17.17 – Šef Unmika Zahir Tamin rekao je da su se u proteklom periodu Beograd i Priština zalagali za sveobuhvatni dogovor, uključujući razmenu teritorija.

17.10 – Predsedavajući je objavio završetak prve tačke dnevnog reda. Posle petominutne pauze, prešlo se na drugu tačku dnevnog reda – izveštaj o Kosvu i Metohiji.

Na sednici je prisutna i kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

16.00 – Pre toga, prva tačka dnevnog reda bila je situacija u Somaliji.

Šef srpske diplomatije najavio je da će uložiti protest zbog odluke Prištine da formira kosovsku vojsku, koja je protivna Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti. Dačić će ovu priliku iskoristiti i da članicama SB UN predstavi sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu, poput kršenja sporazuma CEFTA, lobiranja za članstvo u Interpolu bez obzira što nije država-članica Ujedinjenih nacija, odluke da ne formiraju ZSO itd.

Pre nego što je Kina 1. novembra preuzela predsedavanje sednicom SB UN, situacija na Kosovu po prvi put u 19 godina nije bila u fokusu zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u izveštaju da je, uprkos miru koji je u protekla tri meseca vladao na Kosovu, zabeleženo nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija.

Gutereš je, takođe, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa. Za prethodna tri meseca, na Kosovo su se vratile 53 osobe, od čega 29 Srba, navodi šef UN.

Gutereš je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rešenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti zbog mogućih posledica koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu, naveo je Gutereš u izveštaju.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter