Izvor:
13.11.2018 u 14:19
0

JOKSIMOVIC I RAUŠ: Podrška procesu EI Srbije!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa direktorom austrijske Političke akademije Betinom Rauš i grupom eksperata te ustanove i instituta Alojz Mok o bilateralnim odnosima i saradnji dve države u nastavku pristupanja Srbije EU, rezultatima reformi, situaciji u regionu i austrijskom predsedavanju Savetom EU.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci Austrije procesu EI Srbije i istakla da je ta država naš važan strateški partner i jedan od vodećih investitora u srpsku privredu.

Ministar je ukazala da je Srbija posvećena sprovođenju reformi. Posebno je akcentovala poglavlja 23 i 24, odnose se na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske sloboda. Podsetila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Joksimović je navela i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije. Ostvareni rezultati su, prema njenom mišljenju, od velikog značaja za potvrdu napretka u navedenim oblastima i donošenje odluke o otvaranju novih poglavlja.

Joksimovićeva je istakla da je Srbija u potpunosti i tehnički spremna za otvaranje nekoliko poglavlka i da očekujemo da neka od njih budu otvorena. Time bi EU potvrdila da je primetila da je Srbija posvećena reformama i procesu pristupanja.

Ministar evropskih integracija akcentuje da su za Srbiju bezbednost, stabilnost i napredak veoma važni kako za region, tako i za EU u celini. Veruje da bi zalaganje Beograda – da je mir preduslov saradnje i razvoja, trebalo da slede svi u regionu.

Kada je o KiM reč, Jadranka Joksimović je ukazala da je Srbija opredeljena za uspostavlkanje održivog rešenja i konstatovala da Priština, za razliku od Beograda, nije ispunila ništa od dogovorenog u Briselu, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Dodatno, Priština je preduzela nekoliko jednostranih poteza koji su u apsolutnoj suprotnosti sa regionalnim ekonimskim aranžmanima i koji svakako ne doprinose ionako otežanom dijalogu.

Stoga Beograd, precizirala je ministar, očekuje da se EU aktivnije angažuje i time doprinese da druga strana realizuje sve na šta se obavezala.

Direktor Političke akademije Betina Rauš akcentovala je da Austrija snažno podržava proervopsko opredeljenje Srbije i njena nasatojanja da postane članica EU. Veruje da će reforme nastaviti da daju rezultate i da će biti nastavljene većim intenzitetom.

Zbog toga, ali i aktivnog učešća Srbije u rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava, ona napominje da naša država zaslužuje mesto u EU.

Joksimović i Rauš smatraju da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou i da postoji prostor za intenziviranje sveukupne saradnje..

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/European_WB

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter