Izvor:
28.09.2016 u 18:22
0

OTKRIVENI DETALJI SPEKTAKULARNE PLJAĆKE: U pljački veka koristili se i RAKETNI BACAČI!

Najslabije karike zločinačke organizacije Željko Inđić, Goran Janjuz i Danijel Kuzmić juče su u banjalučkom Okružnom sudu otkrili detalje oružane pljačke 617.000 maraka izvršene u septembru prošle godine na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Trojica pokajnika tako su potvrdili sve navode optužnice – da su pljačku vijeka izvršili suspendovani pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS – Vladan Malić (32) koji je optužnicom označen kao organizator zločinačke grupe, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša i Goran Paraš (27) iz Banjaluke i jedini civil Oleg Banda (30) iz Banjaluke.

Najdetaljnije svjedočenje je imao pokajnik i suspendovani službenik MUP RS Željko Inđić. Za pljačku je saznao "slučajno" odnosno kada je čuo da Malić i Paraš, sa kojim je živio u iznajmljenom stanu u naselju Lauš, pričao o "poslu i dosta novca".

Potvrdio je u više navrata da je dobrovoljno postao dio grupe u kojoj su bile njegove kolege iz Specijalne jedinice policije MUP RS, a čiji je cilj bila oružana pljačka novca "UniCredit banke".

– Pljački novca iz blindiranih vozila prethodio je detaljan plan koji je nacrtao Malić, od toga kako će se kretati vozila sa novcem do uloge svakog od nas. U zelenom "audiju A6" kojim smo krenuli u pljačku, Banda je bio vozač, Malić je sjedio na mjestu suvozača, ja sam bio odmah iza Malića, u sredini na zadnjem sjedištu Paraš, a iza vozača je sjedio Popović. Nakon zaustavljanja vozila sa novcem, Malić i Paraš su krenuli na drugu blindu (vozilo) u kojoj je bio novac, Popovićeva je bila prva blinda, a moj zadatak je bio da pazim na auto na kraju kolone u kojem su bili radnici Sektora – ispričao je pokajnik Inđić neotkrivene detalje pljačke vijeka.

Plan pljačke

Prethodno je dogovoreno da se u pljački koriste duge cijevi, odnosno automatsko oružje, raketni bacač – zolja (navodno samo kao upozorenje), te crne uniforme, tamne trenerke i rukavice.

Nakon pljačke, audi je sakriven na planini Kozari, gdje su razbojnici proveli dva dana. Spavali su u zgradi napuštene osnovne škole, a posljednjeg dana kako je naveo Inđić, prošli su i tik pored lovačke kuće ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

– Kod lovačke kuće Lukača vidjeli smo da policija pravi obruč zbog potrage za nama, ali smo taj obruč uspješno izbjegli, spustili se do pruge i krenuli prema Banjaluci. U naselju Tunjice Malić je nabavio auto od svog poznanika i razvezao nas po gradu – ispričao je Inđić.

Da se radilo o dobro organizovanoj grupi govori i svjedočenje Inđića da su na dan pljačke optuženi gotovo šest časova bili u stanju pripavnosti i sjedeli u autu čekajući sms poruku od Kuzmića da je konvoj s novcem krenuo iz Banjaluke.

Pokajnik Goran Janjuz ispričao je da je ponudio garažu porodične kuće u Kozarskoj Dubici, ali i prenoćište optuženima, dodavši da u početku nije znao o čemu se radi. Kada je kako kaže vidio automatsku pušku u garaži, shvatio je da njegove kolege planiraju nešto što nije u skladu sa zakonom, no dodaje kako ih nije prijavio, te da će zbog toga snositi svoj dio krivice.

Dobio je instrukcije da na dan pljačke odveze auto Popovića iz Kozarske Dubice u Banjaluku, nakon čega se vratio kući.

Zanimljivo je da je Janjuz tokom svjedočenja otkrio da je u ranijem periodu na zahtjev optuženog Paraša rastavio jedan audi, no na ovu izjavu niko se nije posebno osvrtao tokom svjedočenja ovog pokajnika.

– Kada sam se vraćao za Banjaluku povezao me otac. Kada je krenuo preko Prijedora za Dubicu upitao sam ga zašto ne ide autoputem preko Gradiške na šta mi je odgovorio da je na autoputu bila neka pljačka. Tada sam shvatio da su to bili oni – ispričao je Janjuz koji je za svoje usluge "počašćen" sa 5.000 evra.

Pokajnik Kuzmić i bivši radnik “Sektor sekjuritija” ispričao je tokom svjedočenja da je za dojavu o polasku konvoja "počašćen" sa 60.000 maraka, umjesto obećanih 100.000 maraka.

– Poznavao sam Popovića još iz studentskih dana. Jedne prilike mi se obratio kako će mi isplatiti 100.000 maraka za informaciju o o vozilima Sektora koja budu prevozila novac "UniCredit" banke. Tako je i bilo, poslao sam mu sms poruku na dan pljačke i to sa kartice koju sam aktivirao samo taj dan i za samo tu priliku – prisjetio se Kuzmić.

Svi sporazumi koje su pokajnici zaključili sa tužilaštvom i dalje nisu poznati javnosti, izuzev sporazuma koji je zaključio Kuzmić, a koji je još ranije otkrio “EuroBlic”. Prema ovom sporazumu Kuzmić je priznao svoj dio odgovornosti i krivicu za kaznu od tri godine robije.

Nezakonitost

Jasminka Jovišević advokat optuženih, prigovorila je iskazima pokajnika objasnivši da se radi o nezakonitim dokazima.

Suština prigovora Joviševićeve jeste da su svi pokajnici saslušani pod pritiskom krivičnog gonjenja i "onako kako je to željelo tužilaštvo“. Naime trojica pokajnika su zaključila sporazume o priznanju krivice koji su uslovljeni svjedočenjem protiv optuženih.

Euroblic
Foto: Press.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter