parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

MINISTARSTVO PROSVETE: Učeničke zadruge neće plaćati dugove škola!

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, ukazujući na pogrešnu interpretaciju Pravilnika o učeničkim zadrugama, saopštilo da učeničke zadruge neće plaćati gubitke škola

"Učeničke zadruge neće finansirati gubitke škola, već gubitke zadruga, ukoliko ih je bilo u prethodnim godinama postojanja. U članu 22. Pravilnika jasno stoji da će prilikom raspodele dobiti zadruge sredstva biti korišćena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, što se odnosi na gubitke zadruge, a ne škole", ističe se saopštenju.

Kako se precizira, sredstva iz dobiti se zatim koriste za unapređenje rada zadruge, kupovinu udžbenika, sredstva i pribora, finansiranje ekskurzija, ishrane i prevoza učenika iz socijalno ugrožene kategorije, kao i finansiranje školskih projekata i druge svrhe u skladu sa aktima koji uređuju rad zadruge. 

Pravilnikom je jasno definisano da učenici dobrovoljno postaju deo zadruge, kao i da učeničkom zadrugom upravljaju zadrugari.

Skupština koju čine svi zadrugari, učenici, nastavnici i roditelji, je najviši organ upravljanja i odlučivanja, u kome važi princip - jedan zadrugar jedan glas, napomenulo je Ministarstvo. 

Dakle, svi zadrugari su ravnopravni u glasanju i odlučivanju. S obzirom da skupština bira članove upravnog odbora iz reda zadrugara, članovi upravnog odbora mogu biti i učenici.

Takođe, važno je naglasiti da je predviđen jasan nadzor nad radom učeničke zadruge, što je precizirano članom 24. po kome je škola obavezna da Ministarstvu dostavi izveštaj o radu učeničke zadruge. 

Obaveze prema nastavnicima koji učestvuju u radu učeničke zadruge biće definisane novim Pravilnikom o normi rada nastavnika, dodaje se u saopštenju. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Banatmedia1

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
08:45 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:05 Pazi Paparazzo
14:00 Letnji kamp - Live
16:00 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte Parove
21:00 FILM
22:30 Letnji kamp - Nominacije/Izbacivanje
03:00 Posle ručka (R)