Izvor:
11.04.2018 u 18:50
0

Odlazak legendarne glumice: Jelena Žigon preminula u 85. godini!

Jelena Jovanović Žigon, poznata srpska glumica, supruga Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon, preminula je u 85. godini.

Glumica je preminula sinoć u bolnici.

Ostaće upamćena po ulogama u filmovima „Prvi građanin male varoši“ (1961), „Pustolov pred vratima“ (1961), „Obračun“ (1962), „Došlo doba da se ljubav proba“ (1980), „Ljubi ljubi al glavu ne gubi“ (1981), „Idi mi, dođi mi“ (1983), „Kakav deda takav unuk“ (1983), „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“ (1984), „Žikina dinastija“ (1985), „Druga Žikina dinastija“ (1986), „Sulude godine“ (1988), „Kuda plovi ovaj brod“ (1999) i mnogo drugih.

U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom dva filma "Obećana žena" i The picture show man". U legendarnoj seriji o Vinetu koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematografiji imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike veliku popularnost stekla je i u seriji Žikina dinastija sa
ulogom prija Jelene.

Laureat je i nagrade publike "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, kao i plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos našem filmu 2006.godine.

Na zenitu svog života i uspešne karijere sasvim nedavno, u martu na međunarodnom forumu Zlatni vitez u Rusiji dobila je nagradu za životno delo u oblasti filma po imenu filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka – kao najveće priznanje koje se dodeljuje na ovom festivalu.

Od njenih kolega u Srbiji ovu nagradu dobili su samo Bata Živojinović i Lazar Ristovski, dok je Jelena bila prva srpska glumica koja je postala laureat ove prestižne nagrade.

Povodom nagrade Sergej Bondarčuk Saša Erdeljanović je izjavio da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u Prvom građaninu male varoši Puriše Đorđevića.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca – i nimalo slučajno
dobila ključ jednog od najplodnijih predela naše zemlje, Aleksandrovačke Župe, što i nije slučajno jer je i njen rad bio veoma plodan i to u širokom spektru njenih aktivnosti.

U Republici Srpskoj nagrađena je za svoj rad sa ranjenicima i za njene odlaske kroz ratne koridore i obilaske ranjenih vojnika ordenom Njegoša Prvog stepena, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog g.Amfilohija dobila je medalju Njegoša za plemenitost njenog umetničkog i dobrotvornog rada.

Na sve te počasti Jelena je uvek odgovarala skromno, uvek ističući slavu svojih kolega: "Veoma velika je radost što to priznanje delim u Srbiji sa mojim
omiljenim glumcima, sa batom Živojinovićem sa kojim sam puno sarađivala i sa Lazarom Ristovskim koji je za mene simbol istinskog glumca novije generacije. Zahvaljujem se svim divnim režiserima sa kojima sam sarađivala i koji su ostavili iza sebe antolgijske filmove ka što su „Prvi građanin male varoši“ Puriše Đorđevića, „Divlje seme“ Kokana Rakonjca, „Moja strana sveta“ Vlatka Filipovića….

kurir.rs
Foto: bktv news/printscreen, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter