Izvor:
26.07.2016 u 21:28
0

POKAZALI SMO DA SMO INKLUZIVNA DRŽAVA: Srbija PRIMER kada je u pitanju odnos prema ROMIMA!

Srbija može da bude primer ostalim zemljama u regionu kada su odnosi prema Romima u pitanju, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević nakon razgovara sa delegacijom Svetske organizacije Roma.

Ivanišević, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma, rekao je da je ideja sastanaka sa predstavnicima romskih organizacija da se dogovori implementacija nove Strategije za inkluziju Roma koju je vlada usvojila i priprema Akcionog plana za realizaciju tog dokumenta. Prema njegovim rečima, nova strategija se fokusira na pet glavnih oblasti – zapošljavanje, obrazovanje, stanovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, a najveći pomak napravljen je u obrazovanju.

Očekujemo da ćemo kroz strategiju moći da pokažemo ozbiljne rezultate na poboljšanju položaja Roma – rekao je Ivanišević.

Navodeći da je pitanje inkluzije Roma pitanje za srpsko društvo, on je istakao da je siguran da Srbija pokazuje da je inkluzivna država i da su u njoj sve nacije dobrodošle, posebno Romi. Ivanišević je istakao i da se danas na sastanku čulo da Srbija može da bude primer ostalim zemljama u regionu kako se odnosi prema Romima.

Ideja sastanka je organizovanje jednog velikog skupa u oktobru u Beogradu koji bi pozvao predstavnike organizacija Roma iz celog sveta da se predstavi ono što je Srbija uradila na poboljšanju položaja Roma – rekao je Ivanišević.

On je istakao i da su predstavnci Svetske organizacije Roma ukazali na probleme u drugim državama gde romska nacionalna zajednica nema tako dobar položaj koji ima u Srbiji.

Ivanišević je naveo i da se razgovara sa kolegama iz nemačkog ministarstva i razvojne agencije da se dobiju donacije od oko šest miliona evra koje će imati za cilj poboljšanje uslova socijalne infrastrukture.

Prema njegovim rečima, kada se govori o socijalnoj infrastrukturi govori se o vrtićima, školama, domovima zdravlja i to upravo u onim mestima koja su najviše pogođena situacijom da Romi odlaze i traže azil.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter