Izvor:
16.12.2017 u 17:59
0

DANAS SLAVIMO SVETOG JOVANA ĆUTLJIVOG: Provedite dan u tišini slušajući šta drugi govore i buditr vredni u traženju istine!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Ćutljivog.

Ovaj svetac u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti ceo dan vežbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore. Sveti Jovan Ćutljivi ili Jovan Molčanik je pravoslavni svetitelj i episkop. Rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Evkratija i matere Efimije. U osamnaestoj godini rešio je da se zamonaši, i mnoge je godine proveo u posvećenoj veri, čisteći srce suzama, postom i molitvom.

Nakon deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Videvši zlobu i pokvarenost ovog sveta, koju on nije mogao da izleči, napustio je episkopski presto i prerušen u prostog monaha došao je u porodicu svetog Save kod Jerusalima, gde je vršio savesno svaku službu, na koju ga je slao iguman.

Zbog toga ga je sveti Sava Osveštani predložio patrijarhu Iliji, da ga rukopoloži za prezvitera. Kada je ovaj pristao, Jovan mu ispovedi da je on već u episkopskom činu. Nakon toga, sveti Jovan je u ćutanju i molitvi proveo godine i godine, a onda je u pustinji proveo devet godina hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir. Odvraćao je verne od jeresi Origeniva i doprineo mnogo da se ta jeres suzbije i osudi. Prozirao je jasno u duhovni svet i isceljivao ljude od bolesti. Umro je 558. godine u stotinu četvrtoj godini života.

U narodu se veruju da je danas posebno važno da budemo vredni u traženju istine, i očiščenju srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vreme onako i onoliko kako i koliko nam je nužno za naše spasenje.

Izvor: Kurir
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter