Izvor:
15.10.2017 u 21:55
0

BESPLATNI PREGLEDI ŠIROM SRBIJE: Odziv veći nego prošli put!

Građani širom Srbije danas su po drugi put imali priliku da obave besplatne, preventivne preglede.

Za razliku od prve akcije, 17. septembra, odziv građana je veći, jer su se besplatni pregledi organizovali ne samo u kliničkim centrima i opštim bolnica, već i u domovima zdravlja, te su vrata za sve pacijente bila otvorena u 124 zdravstvene ustanove u Srbiji.

Svi građani, i oni bez zdravstvene knjižice, mogli su bez zakazivanja do 16 sati da urade ultrazvuk abodmena, ginekološke i urološke preglede, EKG nalaze, provere nivo šećera u krvi…

Kako prenosi RTS, do 13 sati obavljeno je 11.702 pregleda.

Cilj akcije besplatnih pregleda, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da će Srbija bar jednom mesečno biti "velika ordinacija" kako bi građani proverili zdravstveno stanje.

U Domu zdravlja Stari grad do 14 sati besplatne preglede je obavilo 65 građana, izjavila je direktorka te ustanove Vesna Janjušević.

Najviše gužve bilo je u redu za ultrazvuk abdomena 28, obavljeno je 18 uroloških pregleda i osam ginekoloških, podaci su Doma zdravlja Stari grad u okviru akcije besplatnih pregleda Ministarstva zdravlja koja se danas sprovodi širom Srbije.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja, osim tih pregleda, lekari su uradili i 11 analiza tumor markera za prostatu, kao i nekoliko analiza glikemije i EKG nalaza po želji pacijenata.

"Za pregled nije bila potrebna zdravstvena knjižica, samo identifikacija poput lične karte zbog beleženja laboratorijskih nalaza", izjavila je Janjušević.

Na pitanje Tanjugovog novinara kakva je procedura ukoliko se kod pacijenta otkrije bolest, Janjušević je odgovorila da su lekari pisali zaključak na nalazima i davali preporuke pacijentu na osnovu kojih će moći da se sprovode dalje dijagnostičke procedure i terapije.

U Kabinetu za ultrazvucnu dijagnostiku takođe su potvrdili da je veliko interesovanje za ultrazvučni pregled abdomena, za razliku od prve akcije 17. septembra, kada je odziv građana bio slab.

"Za tri sata pregledao sam 91 pacijenta, a još ih oko 20 čeka pred vratima na pregled", izjavio je Tanjugu u Kabinetu za ultrazvucnu dijagnostiku, internista dr Dušan Stojanović.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter