Izvor:
22.07.2017 u 02:36
0

HAOS NA NEBU: Preusmereno 120 aviona iznad Srbije zbog BIZARNE GREŠKE!

Na stotine aviona preusmereno je 10. jula uveče iz vazdušnog prostora Srbije u okolne zemlje jer, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) nije radila 50 minuta zbog greške prilikom redovnog servisiranja softvera.

Kako saznajemo, prestanak rada radara izazvala je firma koja je bila zadužena za redovno održavanje softvera SMATSA.

– Reč je o rutinskom poslu tokom kojeg je ceo informacioni sistem trebalo uobičajeno da funkcioniše. Međutim, u jednom trenutku, oko 21 sat, svi kompjuteri su se pogasili. Nastala je opšta panika. Odmah smo pozvali kontrole letenja u Bukureštu, Budimpešti i Banjaluci da preuzmu letove i svi avioni iznad našeg neba su preusmereni u okolne zemlje – objašnjava izvor “Blica”.

Istog trenutka je reagovao i “Evrokontrol” koji je obavestio sve servise avio-saobraćaja u okruženju o ovom problemu, a najviše aviona preusmereno je u Rumuniju – čak 120.

“Evrokontrol” je u trenutku kada se pojavio problem preuzeo koordinaciju letova i preusmerio ih, prema utvrđenim procedurama, na kontrolne centre u okruženju, te je tako izbegnuto bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti ljudi ili letelica. Oni tvrde da problem nije znatno uticao ni na operativnu mrežu, te da se vazdušni saobraćaj sada odvija bez problema.

U nadležnosti SMATSA su sve letelice koje i makar delimično prelaze iznad Srbije sa Kosovom i Crne Gore. Direktor Radojica Rovčanin tvrdi da je u potpunosti ispunio proceduru povodom ovog slučaja.

– Ja sam odmah o svemu obavestio i Vojsku i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije i tu se moja nadležnost završava. Ne smem više ništa da iznosim u javnost – kaže za “Blic” Rovčanin.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije pokrenuo je odmah vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima pada radarskog sistema i nakon kompletne istrage prosledio izveštaj Ministarstvu saobraćaja.

Nema novčanih gubitaka

Iako je nekoliko stotina aviona na 50 minuta zaobišlo vazdušni prostor Srbije, ovo preusmerenje neće dovesti ni do kakvih novčanih gubitaka. Naime, avio-kompanije prilikom pravljenja plana letenja plaćaju “Evrokontrolu” za uslugu praćenja letelica, a potom “Evrokontrol” taj novac prosleđuje kontrolama letenja koje su angažovane na tim pravcima. Budući da se ovde radi o pedesetominutnom preusmerenju, to ništa neće promeniti u planovima avio-kompanija niti će se pojaviti rupa u budžetu SMATSA.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter