Izvor:
28.06.2017 u 02:06
0

PODACI NISU NIMALO NAIVNI: Evo koja droga se najviše konzumira u Srbiji!

Građani Srbije od ilegalnig droga najviše koriste kanabis, koji je na ubedljivom prvom mestu i po dostupnosti.

Posle njega, prema podacima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva, koje je uradio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” sledi ekstazi, a na trećem mestu je amfetamin. Kokain je na četvrtom, heroin na petom, a iza njih su opijati iz maka takozvani makov čaj, zatim LSD, halucinogene pečurke, nove psihoaktivne supstance…

Danas je inače Mеđunаrоdni dаn prоtiv zlоupоtrеbе i nеzакоnitе trgоvinе drоgаmа. Unašoj zemlji, prema zvaničnim podacima, ilegalnu drogu, bar jednom u toku života, probalo je 8 odsto ukupne populacije, starosti od 18 do 64 godine.

Većina korisnika ilegalnih droga su muškarci uzrasta do 44 godine. Najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis (marihuana i hašiš), čija je upotreba, bar jednom u toku života, zabeležena kod 7,7 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine i to kod 10,4 odsto muškaraca i 4,9 odsto žena – navodi se u ovom istraživanju.

Ono je pokazalo da je upotreba drugih ilegalnih droga vrlo retka i da ju je nekad u životu probalo tek 1,6 odsto ispitanika

Iako je broj onih koji konzu miraju drogu u Srbiji niži u poređenju sa većinom zemalja Evrope, kako među starijimja, tzako i među mladima, stručnjaci upozoravaju da taj broj uopšte nije zanemarljiv.

Šta više, podaci su zabrinjavajući, a koliko, govori i podatak da se godišnje samo u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja godišnje zbrine oko 400 pacijenata zbog predoziranja najšešće heroinom, zatim marihuanom, raznim stimulansima, amfetaminima, ekstazijem.

Spisak droga koje se najviše koriste:

Kanabis
Ekstazi
Amfetamin
Kokain
Heroin
Makov čaj,
LSD,
Halucinogene pečurke,
Nove psihoaktivne supstance

Izvor: Telegraf
Foto: Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter