Izvor:
31.05.2016 u 19:09
0

DOBITAK ZA SVE: Velike donacije za poslodavce koji ZAPOSLE ROME

Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava obraćajući se učesnicima na konferenciji “Najbolje prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja u Srbiji“ istakla je da su oblasti rada i zapošljavanja važni za sve građane Srbije, ali za romsku populaciju imaju poseban značaj, imajući u vidu da se putem rada s jedne strane utiče na povećanje ekonomske samostalnosti i ličnog i porodičnog standarda, a s druge, starne i na njihovu socijalnu participaciju.

Ona je izrazila zadovoljstvo što danas imamo priliku da pokažemo da postoje ljudi koji su uspeli svojim primerom da dokažu da je preduzetništvo moguće razvijati i čestitala prisutnim preduzetnicima na pokretačkoj inicijativi i spremnosti da posvećeno rade.

Paunović je podsetila da su u okviru projekta „Evropska podrška za inkluziju Roma“ koji realizuje Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji uz podršku Delegacije EU mapirane su dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja.

Ona je ukazala da je u 2015. godini evidentirano je 249 privatnih preduzetnika koji su imali zaposlene Rome, čime se otvorio prostor za angažovanje Roma u privatnom sektoru.

Kroz ovaj projekt podržani su i prvi romski preduzetnici u Srbiji. Podržano je 17 preduzeća, koja će zaposliti oko 60 Roma i Romkinja. Ukupna podrška donirane opreme za ova preduzeća iznosi 360,000 evra, navela je Paunović, a kada se na to dodaju i podrška konsultanata i obuke za zaposlene, kao je objasnila ta podrška iznosi oko oko pola miliona evra.

Paunović je naglasila da su preduzeća birana tako da garantuju održivost, pa je više od polovine zaposlenih već zaposleno na neodređeno vreme, iako su uslovi programa da se zaposle na određeno vreme u trajanju od dve godine.

Ona je precizirala da je romsko preduzetništvo razvijeno u različitim sektorima, tekstilnoj industriji, prehrambenoj, poljoprivrednoj, građevinskoj, proizvodnji plastike, reciklažnoj, kao i pružanju usluga: socijalne zaštite, foto i video, higijensko čišćenje, kozmetičke, usluge štampanja širom Srbije. Prema njenim rečima, postoje preduzeća koja imaju dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja, što potvrđuje da su moguće radne sredine u kojima su Romi i Romkinje apsolutno prihvaćeni i dobrodošli kao dobri radnici.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/KSainovicLika

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter