Izvor:
31.05.2016 u 19:04
0

RAZMISLITE O PRESTANKU PUŠENJA: Danas je Svetski dan bez duvanskog dima!

Obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima ima za cilj da ukaže na zdravstvene rizike koji su povezani sa upotrebom cigareta. Ovaj dan počeo je da se obeležava na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, jer je epidemija duvana poprimila ogromne razmere i predstavlja jednu od najvećih zdravstvenih pretnji u svetu.

U periodu od 15 do 18 godine života počelo je da puši čak 63 odsto pušača, a njih 13 odsto počelo je da puši pre 15 godine, pokazala je anketa koju su sproveli Savetovalište za odvikavanje od pušenja pri Kliničkom centru Srbije i sajt bezduvana.rs.

Period od 19 do 22 godine je vreme kada se još eksperimentiše sa cigaretama, pa se i u tom periodu regrutuju novi pušači, dok je mali broj ljudi koji su počeli da puše posle 22. godine, svega sedam odsto njih. Ispitanici koji uopšte ne razmišljaju o prestanku pušenja uglavnom tvrde da bi konkretan zdravstveni problem i zabrana lekara bili motiv da počnu proces odvikavanja.

Značajan broj ispitanika istakao je da bi počeli proces odvikavanja, ako bi zajedno s nekim u paru prolazili kroz sve faze odvikavanja. Anketa je pokazala i da više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je, kako je navedeno u zaključku ankete, veliki pomak ka smanjenju broja pušača, u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku. Ispitivanje je urađeno tokom prve polovine maja u kojoj je učestvovale 1.009 ispitanika iz Srbije, a podaci su objavlja povodom današnjeg obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima.

Beta
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter