Izvor:
27.05.2016 u 18:33
0

UDOVIČKI NAJAVLJUJE: Uprave će biti PROFESIONALNIJE već za nekoliko dana

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas u Zrenjaninu da lokalne uprave ne smeju biti “potrešene političkim tranzicijama” već moraju da budu visoko profesionlne i da od 8. juna počnu razmenu podataka iz službenih evidencija.

Ona je to prenela gradonačelnicima i načelnicima uprava Srednjo-banatskog okruga, govorecio o odredbi Zakona o opštem upravnom postupku koja predviđa razmenu podataka između državnih organa.

Očekujem od vas da od 8. juna građani vide da je nešto drugačije kada dođu u upravu i sigurna sam da smo na dobrom putu, kao i da je to moguće”, poručila je Udovički i ukazala da opštinska uprava u Gornjem Milanovcu na taj način već razmenjuje podatke za skoro 70 odsto usluga.

Potpredsednica vlade je naglasila da iako se Srbija nalazi u “političkoj tranziciji”, uprave moraju da pokažu da su visoko pofesionalne i da tim promenama ne smeju da budu potrešene.

Uprave ne smeju da budu potrešene tranzicijama, one nose svoju reformu i reorganizaciju i zato je vrlo važno da pokažemo da smo profesionalci”, poručila je Udovički.

Ona je podsetila da se na Zakonu radilo u prethodna dva četvorogodišnja akciona plana za reforme javne uprave, a da je sada pronađena ona mera koja je potrebna Srbiji i građanima.

Službenici u javnim upravama neće više od građana tražiti podatke koje država ima u službenim evidencijama – na primer, ako je lična karta važeći dokument, zašto onda moram da pribavim i potvrdu o prebivalištu”, rekla je Udovički.

Od 8. juna sve opštinske i gradske uprave u Srbiji imaju obavezu da počnu primenu tri člana ZUP-a, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija. Građani će samim tim, što neće biti u obavezi da dostavljaju dokumenta kao što su na primer, uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih ostvariti značajne uštede jer će biti oslobođeni plaćanja taksi.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/MDULS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter