Izvor:
12.12.2019 u 06:28
0

POČELA JE SEZONA GRIPA: Stiže spas sa Torlaka!

Počela sezona virusa.

Institut „Torlak“ je posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa „torvaks flu“, koja je trovalentna, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa. „Torvaks flu“ je trenutno na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, a kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija. To znači da će od sledeće jeseni početi imunizacija domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina.

Od 14 zemalja, koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu.

Dr Vera Stoiljković, v. d. direktora „Torlaka“, ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.
– Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO. Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se ponavljati. Sojevi će se menjati u skladu s potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO – najavila je dr Stoiljković.

U specijalnoj laboratoriji u „Torlaku“ u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza. Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

To što „Torlak“, zahvaljujući opremi, stručnjacima i osvojenoj tehnologiji, može da proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa znači još nešto: u slučaju pandemijskog gripa može da proizvede i tu vakcinu u količinama koje su potrebne Srbiji, do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, dok od sledeće godine u domove zdravlja stižu iz laboratorije.

Izvor: Alo.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter