Izvor:
01.12.2019 u 09:15
0

ISPLIVALA TAJNA DOKUMENTA: Dok je Tito bio na samrti, osoblje se bahanalisalo!

Iako je Josip Broz Tito umro pre skoro 40 godina, o njemu na svetlo dana izlaze novi, potpuno nepoznati dokumenti.

Ovog puta pronađeni su u podzemnim prostorima Kliničkog centra u Ljubljani. U tom je Centru doživotni predsednik Jugoslavije proveo svoje poslednje mesece života. Iako se mislilo da je sva dokumentacija vezana za njegovo lečenje prebačena u Beograd, pre dva meseca u podzemlju Centra iza jednih gvozdenih vrata pronađeni su dokumenti iz vremena njegovog lečenja.

Prema navodima slovenačkih medija, uglavnom je reč o računima lečenja i popisima luksuza u kojem je živelo osoblje koje se brinulo o Titovom zdravlju, kao i pripadnici njegovog obezbeđenja.

Tako jedan dokument otkriva da su za samo mesec dana pojeli sto kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram mlade teletine, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta, 90 kilograma konzervirane šunke, 54 kilograma banana. Jasno je da se nakon svega toga pojedenog poprilično ožedni pa je u tih mesec dana popijena 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 boca vodke i 100 litara vina.

Ove količine konzumiranog jela i pića zvuče frapantno kad se zna da je za Tita brinuo sedmočlani konzilijum, a s vremena na vreme u pomoć su im dolazili lekari iz Sjedinjenih Država i Rusije. Ali, bilo je tu i medicinskog pomoćnog osoblja i pripadnika osiguranja. Posljednja 64 dana života Tito je bio u indukovanoj komi i na infuziji što je za osoblje i osiguranje bilo poprilično stresno razdoblje pa je organizam tražio slatko. Prema otkrivenim računima u to vreme pojedeno je 700 komada torti, 200 rolata, 200 krofni, 150 peciva…

Sve te bahanalije ušle su u konačni račun Titovog lečenja koji je na kraju iznosio dva miliona i sto hiljada dinara, a SR Slovenija je naredila Kliničkom centru da ga plati. Među pronađenim računima je i onaj Instituta za patologiju u Ljubljani. Obdukcija Maršala koštala je 33.437 dinara. Obdukcijski izveštaj objavljen je godinu dana nakon što je Tito pokopan u Kući cveća u Beogradu.

Izvor: srbijadanas.com
Foto: Wikimedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter