Izvor:
18.11.2019 u 15:25
0

KINEZI ULAŽU 200 MILIONA EVRA Širi se topionica u Boru

Kineska kompanija "Ziđin", strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", započela je izradu projekta za kompletnu rekonstrukciju i proširenje postojeće topionice u krugu tog preduzeća.

Reč je o investiciji koja će, po dosadašnjim računicama, iznositi više od 200 miliona evra potvrdio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

– U razgovoru sa predstavnicima ''Ziđijena'' potvrđeno mi je da je ovaj projekat, ali i još mnogo drugih, u pripremi – kazao je Milikić.

Kaže da mu je predočeno da će, umesto sadašnje topionice, koja ima kapacitet prerade od 80.000 tona bakarnog koncentrata godišnje, u roku od najviše četiri godine, na tom mestu nići novi metalurški agregat u kome će se topiti do 200.000 tona te sirovine.

Paralelno sa proširenjem kapaciteta topionice, investiraće se, uz postojeća dva, i u kupovinu i montažu još dva konvertora – mašina u kojima se sastav koncentrata bakra sa 62 odsto "penje" na 99,8 procenata.

– Planirane su i kupovina i ugradnja nove anodne peći, gde se, nakon tretmana u konvertorima, dobija bakar čistoće 99,85 odsto – navodi za "Novosti" izvor iz "Ziđina".

Nakon toga, ta sirovina će ići na preradu u potpuno novu "Elektrolizu", gde se dobija finalni proizvod – crveni metal gotovo stopostotne čistoće.

"Ziđin" će, piše list, investirati i dodatna sredstva kako bi se, pored postojeće, napravila još jedna fabrika za proizvodnju sumporne kiseline.

U postojećoj fabrici sumporne kiseline sada se godišnje proizvodi do 400.000 tona te sirovine, a po puštanju u rad drugog pogona godišnje će se, kao prateći proizvod u produkciji bakra, dobijati između 900.000 i milion tona sumporne kiseline.

Gradiće se i nov pogon za prečišćavanje otpadnih voda i gasova, tako da će, pre nego što dospeju u atmosferu, u tom pogonu biti "hvatano" čak 99,8 odsto svih otpadnih gasova.

Već ove godine, po sadašnjim rezultatima, "Ziđin" će iz sopstvenih sirovina proizvesti oko 80. 000 tona bakra, odnosno gotovo dvostruko više u odnosu na period pre nego što je decembra 2018. godine preuzeo većinski paket u RTB "Bor".

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter