VELIKA AKCIJA NA PRELAZU GRADINA: Zaplenjeni sveti jevrejski spisi i kutija optočena dragim kamenjem!

Na graničnom prelazu Gradina, carinici su u saradnji sa policijom zaplenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu, za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vredni.

Pretresom automobila "folksvagen turan" nemačkih registarskih oznaka, kod putnika, državljanina Libana, najpre je pronađen bakarni cilindar sa pergamentom, a kasnije i kutija u kojoj se nalazi sveta jevrejska knjiga Tora.

Pedesetsedmogodišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu rekao je da je vlasnik predmeta.

Uprava carina je saopštila da su ti nesvakidašnji antikviteti otkriveni juče, nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil. 

Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala.

Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan na hebrejskom, na pergamentu od goveđe kože, za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u majicu.

 Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro