Izvor:
01.11.2019 u 09:13
0

OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Od danas obavezne zimske gume!

Zimske gume obavezene su od danas do 1. aprila, na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

U tom periodu izvan naseljenih mesta vozači treba u prtljažniku da imaju lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, podseća Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Agencija, takođe, napominje da dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra i da se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

Letnje gume, na temperaturi ispod sedam stepeni, gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje na asfalt, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog zato što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prianjanje nego letnji, podseća se u saopštenju i dodaje da su šare zimskih guma tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga".

Agencija napominje i da su zimski pneumatici bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog "kostura" zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje odnosno najbolje prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter