Izvor:
22.10.2019 u 05:20
0

UZBUNA: Ovaj LEK ponovo povučen iz prodoje zbog ŠTETNOG dejstva!

U petak je uklonjeno 11 serija medikamenta za smanjenje lučenja želudačne kiseline, lekari savetuju da pacijenti prate uputstva

Da li su pacijenti koji su pili „ranitidin“, lek za smanjenje stvaranja želudačne kiseline, a koji sadrži nečistoće N-nitrozodimetilamin (NDMA), zbog čega je pre tri nedelje povučen sa tržišta u Srbiji, u opasnosti od pojave raka, pitanje je koje zasad još neće dobiti odgovor.

Faktor NMDA

Ali da se nešto dešava, govori podatak da je opet, u petak, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) uputila pismo zdravstvenim radnicima u kojem stoji da je sada sa tržišta povučeno još 11 serija tih lekova, a dve ostale blokirane u magacinu.

Prema istim informacijama, reč je o drugom proizvođaču u odnosu na one od pre tri nedelje, ali je razlog za povlačenje ostao isti – i oni sadrže supstancu NDMA, baš kao i prethodni povučeni lekovi 27. septembra, koju je Evropska agencija za lekove (EMA) ocenila kao verovatni humani kancerogen, tj. izazivač raka kod ljudi.

– EMA će proučiti podatke kako bi procenila jesu li bolesnici koji koriste „ranitidin“ pod bilo kakvim rizikom od NDMA, te će obavestiti javnost čim informacije budu dostupne – navedeno je na sajtovima srpske (ALIMS), ali i Hrvatske agencije za lekove (HALMED), koja je, takođe, obavestila javnost da se ti lekovi povlače iz Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje da li su građani koji su pili „ranitidin“, koji je sadržao NDMA u potencijalnoj opasnosti od dobijanja kancera, prof. dr Slobodan Čikarić, jedan od najčuvenijih srpskih onkologa i bivši direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da bi trebalo poslušati Evropsku agenciju za lekove.

– I to u vezi sa onim delom da je ta supstanca verovatni humani kancerogen. Dakle, ako oni tako kažu, onda ne bio trebalo piti takav lek – naveo je on, što je u skladu sa trenutnom praksom povlačenja leka sa tržišta.

kurir.rs
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter