Izvor:
03.10.2019 u 10:12
0

STOP KAŽNJAVANJU DECE: Škotska još jedna zemlja sveta koja je usvojila OVAJ zakon!

Deca dobijaju ista prava kao odrasli – svaki udarac predstavlja napad na dete.

Škotska postaje još jedna zemlja sveta – a prva u okviru Velike Britanije – koja će potpuno zabraniti fizičko kažnjavanje dece.

Roditeljima i starateljima u Škotskoj trenutno je dozvoljeno da primene "razumnu fizičku silu" kako bi disciplinovali decu.

Međutim, vlada i brojne partije su podržale ideju da deca dobiju istu zaštitu kao odrasli, pa se očekuje da parlament u četvrtak popodne podrži izmenu zakona.

U Srbiji fizičko kažnjavanje dece nije zabranjeno, ali postoje najave da bi to moglo da se dogodi usvajanjem izmena i dopuna Porodičnog zakona. Kada – ne zna se.

Kakvo kažnjavanje dece je dozvoljeno?

Prema škotskom zakonu svi fizički napadi na odrasle ljude predstavljaju prekršaj ili krivično delo, ali deca nemaju tu zaštitu.

Neko ko je optužen za udaranje deteta može da se brani "opravdanim udarcem", tj. korišćenjem fizičke sile kao oblika disciplinovanja i vaspitanja.

Sud u tom slučaju u obzir uzima prirodu kazne, trajanje, učestalost, starost deteta, kao i fizičke i psihičke posledice po dete.

To u praksi znači da roditelji smeju da udare dete po telu, ali udarci po glavi i upotreba predmeta za udaranje su nelegalni.

Sva fizička kažnjavanja u školama i drugim obrazovnim ustanovama su zabranjena.

A kako je u Srbiji?

U Srbiji se 43 odsto dece nasilno disciplinuje, pokazuje Unicefova studija o negativnim iskustvima u detinjstvu.

Takođe, skoro polovina odraslih smatra da pokoji šamar ili udarac nije nasilje.

Poslednjih meseci bilo je najava da će biti usvojene izmene i dopune Porodičnog zakona kojim bi upotreba fizičke sile prilikom vaspitanja dece bila potpuno zabranjena.

Međutim, to se još nije dogodilo.

U aktuelnom Porodičnom zakonu se trenutno navodi da "roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta i dužni su da dete štite od takvih postupaka drugih lica".

Promenu je predložio poslanik Zelenih Džon Fini.

Zakon je podržala Škotska nacionalna stranka (SNP), laburisti, liberalne demokrate, a protiv su samo konzervativci.

Ipak, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina građana u Škotskoj protiv zabrane udaranja dece.

U zakonu se navodi da bi roditelji mogli da budu krivično gonjeni za upotrebu bilo kakvog fizičkog kažnjavanja dece, čime će deca dobiti istu zaštitu kao odrasli.

Zakon za definiciju fizičkog kažnjavanja koristi definiciju Komiteta UN za prava deteta.

Fizičko kažnjavanje podrazumeva udaranje i šamaranje, udarce rukom ili predmetom, kao i šutiranje, tresenje ili bacanje dece, grebanje, štipanje, guranje, vučenje za kosu ili uši i teranje dece da budu u neprijatnom položaju.

Koliko je rasprostranjeno udaranje dece?

U istraživanju iz 2015. se navodi da je fizičko kažnjavanje dece nešto učestalije u Velikoj Britaniji nego u Americi, Kanadi, Italiji, Nemačkoj i Švedskoj.

Oni ističu da je između 70 i 80 odsto roditelja u Britaniji koristilo fizičko kažnjavanje, a da najviše udaraca dobiju deca stara između tri i sedam godina.

Većina roditelja smatra da udaranje nije dobro, ali da je to ponekad "jedino delotvorno", dodaje se u istraživanju.

Za to vreme stručnjaci koji se bave ponašanjem dece, navode da fizičko kažnjavanje decu boli, a da nije uvek delotvorno u smislu zaustavljanja lošeg ponašnja.

Kritičari ističu da je aktuelni zakon sasvim dovoljan i da postoji rizik od "kriminalizovanja dobrih roditelja".

Škotska grupa pod nazivom Budite razumni (Be Reasonable) ističe da bi "izmena zakona, iako je namera dobra, mogla da donese više štete nego koristi".

Iz grupe navode da aktuelni zakon dozvoljava roditeljima "veoma blago disciplinovanje", poput udarca po ruci ili zadnjici, što bi uskoro moglo da postane krivično delo.

Oni tvrde da te mere neće ništa uraditi za žrtve ozbiljnog fizičkog zlostavljanja, ali da će izazvati probleme u "dobrim porodicama".

Zato apeluju na vladu da uloži više novca u socijalni rad i službe koje se bore protiv pravog zlostavljanja dece.

Švedska je 1979. postala prva zemlja koja je zabranila fizičko kažnjavanje dece, a Škotska bi sada mogla da postane 58. na svetu.

Roditelji u Engleskoj i Velsu mogu da budu optuženi ukoliko udare dete toliko jako da udarac ostavi modricu, otok, posekotinu ili ogrebotinu.

Ipak, i Vels radi na tome da potpuno zabrani fizičko kažnjavanje.

Severna Irska ima slična pravila kao u Engleskoj i Velsu, dok je Irska 2015. zabranila udaranje dece.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter