Izvor:
17.09.2019 u 15:17
0

U PROSVETI ZABELEŽENO 840 PRIJAVA NASILJA!

Ministarstvo prosvete godišnje iz čitave Srbije dobije oko 840 prijava koje se odnose na nasilje na svim nivoima obrazovanja uključujući i ono na univerzitetima.

Ministarstvo, kako je rečeno medijima, povodom poslednjeg primera vršnjačkog nasilja u školi u Barajevu, prati prijave takozvanog trećeg nivoa nasilja, a izveštaje dobija preko školskih uprava.

Osim toga, Ministarstvo prati i prijave dobijene preko SOS linije kao i sve situacije koje im roditelji prijavljuju direktno.

– Na nivou Srbije broj tih prijava na godišnjem nivou je oko 840 – navode u Ministarstvu i dodaju da bi sve te situacije trebalo da se rešavaju na nivou škole, a nekada i uz podršku drugih sistema poput zdravstvenog i socijalne zastite.

U posebnim situacijama u sprovođenju potrebnih procedura Ministarstvo prosvete pruža podršku ustanovama.

Treći, najviši nivo vršnjačkog nasilja podrazumeva fizičko nasilja i zlostavljanja odnosno tuču, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, napad oružjem, ali i psihičko nasilje – zastrašivanje, ucenjivanje uz ozbiljnu pretnju, iznuđivanje, navodenje na uportrebu narkotika, uključivanje u destruktivne grupe …

Socijalnog nasilje trećeg nivoa je izolacija, grupno maltretiranje, organizovanje "klanova" radi povređivanja drugih.

Neki od vidova nasilja na tom nivou su i zloupotreba informacionih tehnologija – snimanje nasilnih scena, distribuiranje snimaka i slika, dečija pornografija, ali i ono blaže koje se ponavlja uprkos reakciji škole,kao što su – guranje, gadanje, saplitanje, šutiranje, vređanje, rugajne, podsemevanje, ignorisanje, zloupotreba foruma i četova.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter