Izvor:
07.09.2019 u 07:38
0

KCS: Srpski hirurzi obavili najsloženiju operaciju aorte!

U Kliničkom centru Srbije urađena je jedna od najsloženijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji.

Tim hirurga, anesteziologa i svih drugih koji moraju da učestvuju u jednoj od najrizičnijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji, operacijom je pacijentkinji spasao život.

Operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte obavlja se u samo šest centara u Evropi.

Među njima je Klinika za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Osam dana posle intervencije, lekari mogu da kažu da sve ide kako treba, i da kroz osmeh objašnjavaju koliko je situacija bila ozbiljna. Znala je to i Slađana, ali bilo je ili operacija, ili da čeka da aneurizma pukne. Nada se da će uskoro kući, gde je čeka troje dece.

Dobro je, imam malo bolove, glas se malo promenio, nadam se da će da se vrati, ali, nisam se nadala da ću ovako brzo da se oporavim – kaže 38-godišnja Slađana Ivanović.

Nikola Ilić sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS objašnjava da je specifično to što iz aneurizme izlaze svi važni krvni sudovi koji hrane i kičmenu moždinu, creva, jetru, bubrege, pankreas.

Zbog toga se ove procedure izvode i uz upotrebu vantelesne cirkulacije, zato što je važno da ove organe prezerviramo dok prekinemo dotok krvi kroz glavni krvni sud – objašnjava Ilić.

U medicinskim udžbenicima, i doktorskim radovima piše da je ova intervencija jedna od najrizičnijih jer se otvara i grudni koš i stomak.

Primenjuje se spoljna cirkulacija, to je dodatno za nas posao, da se sve obezbedi kako treba sve i adekvatan i pritisak, da sve obezedi za hirurški rad, a da se ne osete promene pritiska – napominje anesteziolog Biljana Barišić.

Profesor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, objašnjava da takve operacije nekada traju i do deset sati.

Nakon otvaranja se primenjuje mašina za vantelesni krvotok, privremeno se iz funkcije isključi levo plućno krilo i nakon toga se veštačkim krvnim sudom zameni sve što je bolesno pa u njega ugrađuju arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, jetru, slezinu, bubrege, creva...- objašnjava profesor Davidović.

Dodaje da u operacijama učestvuje dobro obučeni multidisciplinarni tim.

Tim čine vrlo iskusni anestiolozi, hirurzi, radiolozi, transfuziolozi i vrlo iskusne medicinske sestre jer kada se proces završi u operacionoj sali to je samo prvi korak i počinje jedan složen postoperativni oporavak koji traje po pet, šest dana – objašnjava Davidović.

Dodaje da ovaj poremećaj najčešće pogađa pacijente između 30 i 40 godina.

Bolovi u grudima, leđima, promuklost, hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte – objašnjava Davidović.

Dodaje da se operativni zahvati ove vrste osim pacijentima iz Srbije izvode i kod pacijenata iz Crne Gore i Hrvatske.

A Slađana bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude otpuštena na kućni oporavak.

Na kontrolu će dolaziti jednom mesečno, a potom na godinu dana.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter