Izvor:
03.09.2019 u 12:18
0

ZA DVE I PO GODINE NOVI MOST: Počeli pripremni radovi za gradnju deonice autoputa Beograd – Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače!

Turska kompanija Tašjapi je zajedno sa domaćim firmama započela pripremne radove za gradnju deonice autoputa Beograd – Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače gde će za dve i po godine biti izgađen novi most na Savi dug 1,3 kilometra.

Reč je o deonici autoputa Sremska Rača – Kuzmin u dužini od 18 kilometara, na kojoj će se prvo graditi most u Sremskoj Rači, a Tašjapi je već kod Kuzmina napravio i kamp za radnike, asfaltne i betonske baze, postavio objekte, doveo mašine i sada se obavljaju radovi na krčenju terena na obali Save.

Predstavnici Tašjapija su zadovoljni i očekuju da će novi autoputa biti simbol mira i prijateljstva, pošto će povezati Srbiju i BiH.

Glavni koordinator na projektu Jusuf Pehlivan je rekao da je završena infrastruktura za potrebne objekte od kojih je deo već namešten i opremljen, kao i da domaći i turski radnici konstantno pristižu. Kamp može da primi 1.000 radnika.

Montirana je betonska centrala, asfaltna baza i mehanička baza. Nakon što su izvršeni projektni radovi dobijena je građevinska dozvola, a dovezene su mašine koje će se koristiti u prvoj etapi radova. –

Kako je rekao, pripremni radovi će trajati još oko mesec dana, ali otprilike za 10 dana će moći da se počne sa malo ozbiljnijim radovima.

Pripremni radovi traju već nedelju dana, a radovi za kamp su u toku već četiri meseca. Oko 10. septembra se planira početak radova. Most ćemo završiti za dve i po godine – naveo je Pehlivan.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 225 miliona evra, od čega je samo za most potrebno 100 miliona evra.

Pehlivan kaže da je deonica projektovana kao klasičan autoput sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom i srednjim razdelnim pojasem, za brzinu od 130 km na sat.

Početak saobraćajnice je predviđen u blizini raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače.

Pored mosta preko Save predviđena je i izgadnja gradničnog prelaza.

Pehlivan kaže da će se stubovi mosta postavljati u vodi i da će se most graditi metodom nagurivanja, za šta je potrebno veliko znanje i iskustvo.

Dodaje da će se graditi i vijadukti u dužini od ukupno jednog kilometra, od prednapregnutog betona.

Učestvovaće razne domaće firme, posebno na izgadnji mosta, prilaznim vijaduktima i prilaznom putu. Duži trase će biti napravljeno i 35 do 50 nadvožnjaka, što će tek biti precizirano projektom – naveo je Pehlivan.

Istakao je da će Tašjapi dati doprinos ekonomskom razvoju Srbije pošto će biti angažovani domaći radnici, kao i da će se koristiti beton, čelik i ostala oprema iz Srbije.

Na pitanje o finansiranju projekta, on je kazao da je dogovreno da turska strana obezbedi 80 odsto novca, a Republika Srbija 20 odsto iz budžeta.

On je rekao da su zainteresovani za gradnju i deonice autoputa ka Sarajevu od Požege do Kotromana u dužini od 60 km, kao i da je ugovorom predviđeno da urade potrebnu projektno – tehničku dokumentaciju za tu deonicu.

Građevinski inženjer angažovan na izgradnji mosta preko Save Aleksandar Lončar je rekao da je zadovoljan kako se odvijaju pripremni radovi i da se trenutno raščišćava teren, kao i da se priprema platforma za izradu čeličine konstrukcije.

Zadovolljan sam – dodao je Lončar.

Most na Savi će se sastojati od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali reke, duzizne 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara. Izgradnja mosta biće najzahtevnija na celoj deonici Kuzmin – Sremska Rača.

Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vrednost komercijalnog ugovora koji je potpisan sa Tašjapijem u decembru je 250 miliona evra i obuhvata, pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona evra, od čega je za most potrebno 100 miliona evra) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman (25 miliona).

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter