Izvor:
02.09.2019 u 12:37
0

POČETAK ŠKOLSKE GODINE OBELEŽIO ŠTRAJK PROSVETARA: Skratili časove na 30 minuta u oko 670 škola!

Početak školske godine obeležio je i štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji traže povećanje zarada na način kako je to prethodno bilo dogovoreno, kao i razgovore sa nadležnima o tome.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je novinarima da je taj sindikat pozvao svoje članove širiom Srbije da danas skrate časove na 30 minuta što su i učinili u oko 670 škola u Srbiji.

Taj sindikat, kako je kazala, ima članstvo u 736 škola u Srbiji.

Naš zahtev je nastavak socijalnog dijaloga o uvođenju pravednih platnih razreda u sve oblasti koje se finansiraju iz budžeta, pokretanje zastalih pregovora iz oktobra prošle godine i neispunjavanja onog što je dogovoreno. Raspoloženi smo za razgovor i borićemo se da do njega dođe što pre – rekla je Janković.

Smatra da je loše to što je uvođenje platnih razreda odloženo za jul 2020. godine, i to prema njenoj oceni, verovatno vodi do 2021. godine.

Janković je objasnila da je povećanje plata za ovu godinu trebalo da iznosi 14, 6 odsto a da je predlog sindikata bio da to bude 20 odsto od oktobra ove godine. Traže razgovore sa ministrom Šarčevićem, ali i ostalim resornim ministrima i kako kažu, pokušaće da dođu do predsednice Vlade i da od nje saznaju šta se dešava sa tim.

Prosvetari traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima i pozivaju se na sporazum koji su predstavnici četiri sindikata potpisala 2015. sa resronim ministarstvom, a što se, kako navode, ne poštuje i zato žele da pregovaraju o tome.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika traže i isplatu pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara, zatim da oni koji unose podatke u sistem i vode elektronski dnevnik u školama takođe budu plaćeni kako je obećano.

Nakon konferencije za novinare ispred zgrade resornog ministarstva u Nemanjinoj ulici, predstavnici Unije su ušli na razgovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter