Izvor:
02.09.2019 u 10:43
0

LJAJIĆ: Kineski turisti 1. put na prvom mestu po broju dolazaka u Srbiju!

Kineski turisti su prvi put na prvom mestu, kada su u pitanju dolasci stranih turista u Srbiju, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je dodao da su, na osnovu podataka za prvih sedam meseci ove godine, turisti iz Kine zabeležili ukupno 73.559 dolazaka. To je rast od 39 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, gosti iz Kine su na drugom mestu po broju ostvarenih noćenja, sa ukupno 135.386 noćenja u Srbiji, što je rast od čak 51 odsto. Prema ovom parametru, na prvom mestu su i dalje turisti iz Bosne i Hercegovine sa nešto više od 160.000 noćenja – naveo je Ljajić.

Ministar Ljajić je rekao i da je, sudeći prema rezultatima turističkog prometa za period januar-jul, došlo do promene u strukturi emitivnih tržišta, pa je među pet država sa najvećim brojem dolazaka, od bivših jugoslovenskim republika mesto zadržala samo Bosna i Hercegovina, a ostale pozicije zauzimaju Turska na 3. mestu, Nemačka na 4. i Bugarska na 5. mestu.

Važno je istaći i da turisti iz Ruske Federacije po broju noćenja beleže rast od čak 40 odsto i ovo će, po svemu sudeći, biti rekordna godina kada je reč o gostima iz Rusije – kazao je Ljajić, dodavši da su ruski turisti ostvarili ukupno 113.830 noćenja za prvih sedam meseci.

Inače, u periodu januar-jul ove godine, zaključio je Ljajić, u Srbiji je boravilo 2.042.667 turista, što je rast od 5,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Od toga, domaći turisti činili su 52 odsto u ukupnom broju dolazaka, a strani 48 odsto.

Izvor: Tanjug
Foto: travelwireasia.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter