NAJEZDA ZMIJA NA JUGU SRBIJE: Troje u bolnici zbog ujeda otrovnica! (FOTO)

U leskovačkoj bolnici se trenutno nalaze tri osobe na lečenju zbog ujeda zmija otrovnica, rekao je direktor ove ustanove dr Nebojša Dimitrijević.On je rekao i da je povećan broj pacijenata koji su se u poslednjih petnaestak dana javili lekarima zbog ujeda zmija.

„Samo u poslednjih šest dana imali smo šest slučajeva ujeda zmija, u tri su bile u pitanju otrovnice“, rekao je Dimitrijević i dodao da bolnica, Dom zdravlja i ambulante na terenu imaju serume protiv ujeda zmija otrovnica.

Po njegovim rečima svi ovi slučajevi su se dešavali po obodima grada, uglavnom u manje naseljenim područjima.Dimitrijević poziva građane na oprezno kretanje u prirodi.Kao karakterističan izdvaja slučaj mladića koga je otrovnica ujela pored puta iznad Vučja.

„On je ostavio biciklu pored puta, nije video da se zmija obmotala oko guvernala. Ujela ga je za prst“, kaže Dimitrijević.

Stariji ljudi kažu da je, posle dugog kišnog perioda sunce izmamili zmije, a smatraju da je razlog i to što je sve više uraslih u travu delova pored puta koje niko ne kosi.

Kao najbolju preventivu savetuju stari trik, kad pođete u prirodu ili prolazite pored nepokošene trave, bilo kakav štap u ruke kojim ćete lupkati po zemlji ispred i oko sebe. To je upozorenje zmijama da neko nailazi i one beže.

Da su zmije aktivne poslednjih meseci svedoče i objave na Fejsbuku Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“, koje na jugu Srbije sprovodi akcije spašavanja zmija i njihovo vraćanje u prirodu.

Među njihovim poslednjim akcijama bilo je i vađenje zmija iz automobila, skutera i osnovne škole.

JUG press
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka