Izvor:
12.06.2019 u 10:41
0

PRIPREME NA ZAVRŠNI ISPIT: Testovi za malu maturu spremni!

Testovi za završni ispit su spremni i direktori škola će ih preuzeti u ponedeljak 17. juna, pred sam početak male mature, kažu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i poručuju da su, kao i ranijih godina, preduzete sve mere zaštite kako bi se sprečilo da testovi "procure" u javnost.

U prostorije u kojima su pripremani testovi mogli su da uđu samo oni koji su radili na testovima i to uz posebne kartice za ulaz.

U te prostorije nisu smeli da unesu ništa od ličnih stvari, mobilni telefon, papir, niti bilo šta što može ugroziti bezbednost testova, kaže rukovodilac Centra za ispite u Zavodu Dragana Stanojević.

Naglasila je da niko od zaposlenih nema pristup finalnom materijalu samostalno, a konačnu verziju testova mogli su da vide samo dvojica zaposlenih.

"Testovi se čuvaju na sigurnosnim fleševima koji imaju dvostruku šifru. Polovinu šifre zna jedan kolega, drugu polovinu drugi kolega i da bi pristupili materijalu obojica moraju da budu prisutna", objasnila je Stanojević i dodala da samo zajedno mogu da predaju materijal u štampariju.

Testovi će biti štampani u petak i subotu, a u nedelju je predviđeno da se distribuiraju školskim upravama u pratnji policije.

Testovi za nacionalne manjine, obrazovanje odraslih, zatim testovi koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom kao što su uvećani fontovi slova i podebljana slova, štampaju se u Zavodu.

Testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test imaju po 20 zadataka, koji su sa tri nivoa postignuća.

Stanojević kaže da će na testu biti devet zadataka osnovnog nivoa znanja, sedam zadataka sa srednjeg nivoa i četiri zadatka sa naprednog nivoa.

"Potrebno je samo da đaci pažljivo čitaju zadatke, da odgovore na traženo pitanje i da napišu sve hemijskom olovkom. To su najvažnije stvari koje treba da urade u ponedeljak, utorak i sredu", naglasila je Stanojević.

U Zavodu kažu da su pripremljeni i rezervni testovi u slučaju da se ugrozi bezbednost testova, tako da održavanje male mature ne sme biti dovedeno u pitanje.

Završni ispit za osmake počinje 17. juna, testom iz srpskog (maternjeg) jezika, u devet sati.

Test iz matematike zakazan je za utorak, 18. juna, dok će kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija, fozika) biti održan 19. juna.

Završni ispit, koji polažu svi osmaci, označava kraj osnovne škole.

Od rezulatata postignutih na testovima, ali i uspeha iz škole zavisi da li će đaci moći da upišu željenu srednju školu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/beograd202

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter