Izvor:
25.05.2019 u 14:40
0

PATRIJARH IRINEJ: Otvoren Srpski crkveni muzej u Sentandreji!

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Mikloš Šoltes otvorili su danas u Sentandreji novi Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja.

Patrijarh je molitvenim činom osveštao obnovljeno i prošireno zdranje Preparandije, u koji je smešten Muzej.

Patrijarh Irinej, koji je prethodno uz zvuk crkvenih zvona, predvodio svečanu povorku od Episkopskog dvora do Muzeja, istakao je da Srpski crkveni muzej predstavlja značajan dom srpske kulture i da je njegovo otvaranje istorijski čin.

– Ovo je najbolji primer kako se uspostavljaju i održavaju susedski odnosi dva naroda i dve države. Ovaj dom kulture jeste dom svega onoga što je mnogo vekova srpski narod stvarao na prostoru Mađarske, vidljiv znak stvaranja duhovnih vrednosti našeg naroda, ali i dobar primer kako se kulturom zbližavaju narodi – rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da Muzej sa svojom stalnom postavkom neće biti samo bogatstvo srspkog naroda, već i mađarskog i svih ljudi koji znaju šta je kultura i umeju da je poštuju.

Episkop budimski Lukijan poželeo je dobrodošlicu patrijarhu Irineju, kardinalu Erdu Peteru, sekretaru Miklošu Šoltesu, ministrima Vladanu Vukosavljeviću i Mladenu Šarčeviću, generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću i drugim zvanicama i istakao da Srpski crkveni muzej još jače učvršćuje hrišćansku tradiciju u Mađarskoj i svetu pokazuje srpske vrednosti.

Ministar Vukosavljević je rekao da će Muzej biti nova sadržajna tačka na mestu bogatog kulturnog nasleđa.

– Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandaru, a severna upravo ovde, u slavnoj Sentandreji. Srpski kulturni prostor, svuda gde je prisutan, koegzistira sa kulturnim prostorima drugih naroda. To prožimanje obogaćuje srpsku kulturu, ali i kulture naroda sa kojima se ona dodiruje, te u velikoj meri osnažuje kulturnu saradnju među narodima i državama – rekao je Vukosavljević.

On je primetio da Sentandreja pokazuje da je srpski narod svoj životni opstanak izjednačavao sa potrebom održanja svoje kulture, duhovne i materijalne, jer “gde god je dospeo, odmah je uz domove gradio svoje hramove, svoja stecišta i sabirališta, svoje duhovne i kulturne orijentire”.

– Pomisao na Sentandreju izaziva u nama i osećanje ponosa i osećanje melanholije. Prvo, zbog bogatog nasleđa naših davnih sunarodnika, a drugo zbog činjenice da su protok vremena i istorijski procesi učinili da je ovde preostalo malo Srba – kazao je ministar.

Uz konstataciju da kultura naroda čini obilje i reljefnost našeg globusa, Vukosavljević je istakao da će Muzej biti nova, sadržajna tačka na ovom mestu bogatog pamćenja gde će posetici moći da vide više od 450 eksponata koji ulaze u sam vrh srpske crkvene umetnosti.

– Uvereni smo da će i ovim kulturnim toposom biti osnažene veze između dve države, Mađarske i Srbije, i da će ova postavka učiniti da se naši mađarski prijatelji bolje upoznaju sa kulturom susednog srpskog naroda – rekao je Vukosavljević, izrazivši ponos zbog toga što veliki broj pripadnika mađarskog naroda živi u Srbiji i što su punopravni građani Srbije, koju s pravom smatraju za svoju domovinu.

Državni sekretar Mikloš Šoltes osvrnuo se na zajedništvo Srba i Mađara u borbi protiv Osmanlija za očuvanje hrišćanstva, ali i na “tužne događaje kada su veće nacije oko nas uspele da nas nateraju da se sukobimo i u proteklim decenijama lečimo te rane”.

– U tom lečenju puno su učinili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijer i predsednik Mađarske, naše vlade i verske zajednice. Sadašnje naše veze karakteriše uzajamno poštovanje i Mađarska svim snagama pomaže integraciju Srbije u EU, kao što Srbija sve čini za opstanak i prosperitet mađarske zajednice u Srbiji – rekao je Šoltes.

On je primetio da je “Evropa sada pred izborima, da i Mađarska bira, a delimično i Srbija”.

– Pitanje je da li će se ponoviti istorija i da li će se ponoviti politički događaji koji su protiv nas učinile velike sile na zapadu, da li možemo da očuvamo svoju nezavisnost, da li možemo zajedničkim snagama da učinimo da Srbija postane član EU, da li ćemo uspeti da sačuvamo hrišćanstvo i svoju kulturu ili ćemo pustiti druge da nadvladaju – rekao je Šoltes.

Upravnik Muzeja Kosta Vuković podsetio je na pojedince koji su doprineli razvoju Muzeja tokom istorije i istakao da će on biti u funkciji srpske duhovnosti i prožimanja srpske i mađarske kulture.

Muzej se nalazi na glavnom trgu u Sentandreji, u Preparandiji (prvoj srpskoj školi), čiju obnovu su pomogli Vlada Mađarske i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Stalna postavku pod nazivom "Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj", na kojoj je predstavljen deo crkvenog blaga koje Eparhija čuva, sakupljenog po čitavoj Mađarskoj, svedoči o prisustvu Srba na tom prostoru pre i nakon Velike seobe naroda.

Na svečanosti ispred Muzeja nastupio je hor srpske škole “Nikola Tesla” iz Bidimpešte koji je izveo himne Srbije i Mađarske.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter