Izvor:
23.05.2019 u 11:14
0

NENAD POPOVIĆ: Srbija će biti spremna da bude pionir u primeni ove tehnologije kroz konstantna ulaganja u inovacionu infrastrukturu!

Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2025. godine čak 70 odsto stanovništva živeti u gradovima, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ističe da pametni gradovi nisu mogući bez pametnih građana koji žive u harmoniji sa tehnologijom – sa svim potrebnim znanjama i veštinama.

Popović je na konferenciji o pametnim gradovima Juigoistočne Evrope, Smart City SEE19, istakao da je održiva urbanizacija ključ za održivi razvoj naše civilizacije.

To je potkrepio podacima da je 2009. godine prvi put u istoriji broj stanovnika u ruralnim i urbanim sredinama bio izjednačen, a da danas, samo 10 godina kasnije, u gradovima živi 55 odsto stanovništva, a u ruralnim 45 odsto.

Takođe, od 83 grada u kojima živi više od million stanovnika 1950. godine, taj broj je narastao na više od 500 gradova.

Zato je važno da se generišu nove tehnologije i modeli koji će život građana u gradovima učiniti jednostavnijim, bezbednijim, fleksibilnijim i jeftinijim, kako bi tehnološki razvoj imao smisla, ukazao je Popović.

Neophodan je novi talas tehnoloških inovacija za gradove budućnosti, a čarobna reč koja nudi rešenje je – smart city” – podvukao je Popović.

On je naveo da transformacija ka pametnim gradovima podrazumeva sveobuhvatnu transformaciju privrede, javnih usluga i društva koja treba da omogući održiv pristup, efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i veće blagostanje za građane.

Taj proceš se odnosi na inovacije u širokom spektru oblasti – usluge i javni transport, logistika, snabdevanje energijom i vodom, ali i turizam, industrija zabave, sistemi plaćanja i sve što se može zamisliti kada se pomisli na funkcionisanje jednog grada, podvukao je Popović.

Ministar je naveo i da kompanija IBM procenjuje da je globalni potencijal optimizacije javne infrastrukture ušteda od čak 1.000 milijardi dolara godišnje.

Istakao je i da “Mckinsey global institute” u prošlogodišnjoj studiji procenjuje da su efikasnom implementacijom “smart city” koncepta moguće uštede od 15 do 30 minuta na transport po osobi, kao i 25 do čak 80 litara vode dnevno po osobi.

Podaci pokazuju da se istovremeno 30 do 40 odsto smanjuje se broj kriminalnih incidenata, osam do 15 odsto manje je opterećenje teškim oboljenjima u velikim gradovima, koji od pet miliona ljudi svake godine spasu između 30 i 300 života, dodao je Popović.

Zato su nam, ističe, potrebna rešenja za fabrike budućnosti, koje će proizvodnju vratiti u urbane sredine, ali na društveno i ekološki održivim osnovama.

Ponovo se vrahca koncept ''living and working in urban environement'', vraća se koncept da fabrike i industrija budu blizu ljudi, ali koristeći čiste tehnologije”, rekao je Popović.

Interesantan i impresivan je podatak – “Cisco” procenjuje da će do naredne, 2020. godine, broj povezanih uređaja (internet of things) biti čak 50 milijardi, odnosno u proseku šest uređaja po stanovniku planete, kaže ministar.

On je ukazao i da će 5G mreža, koja će uskoro biti u širokoj upotrebi, otvoriti potpuno novu eru prikupljanja i upravljanja podacima.

Srbija će biti spremna da bude pionir u primeni ove tehnologije kroz konstantna ulaganja u inovacionu infrastrukturu po najsavremenijim standardima. Nema sumnje da će naše kompanije, inženjeri i preduzetnici biti spremni da iskoriste tu priliku – poručio je Popović.

Ministar je istakao da oblast pametnih gradova predstavlja veliki ekonomski potencijal i da Vlada Srbije pravo zato ohrabruje mlade inženjere i preduzetnike da osnivaju startap kompanije i bave se tom važnom temom, budući da pored većeg društvenog blagostanja, donosi veći stepen inovativnosti i dodate vrednosti u privredi.

Podsetio je da Vlada Srbije obezbeđuje grantove za nove, startap kompanije kroz programe ranog razvoja do 80.000 evra, kao i do 300.000 evra za mala i srednja preduzeća u toj oblasti.

Takođe, radi se i na otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, u gradovima koji nemaju univerzitete, kako bi mladi u svim delovima Srbije imali neophodnu infrastrukturu da razvijaju rešenja koja će povećati blagostanje njihove lokalne zajednice.

Popović je naveo i da se ove godine prvi put sprovodi program “smart city – safe city”, jer je prepoznata važnost unapređenja funkcionisanja gradova i ekoloških posledica neefikasnosti u ovom domenu, a da je predviđeno 200 miliona dinara za projekte u okviru tog programa.

Ministar je dodao da su pametni gradovi globalni fenomen i da ništa ne bi bilo moguće bez snažne saradnje sa međunarodnim partnerima.

Ne smemo zaboraviti da pametni gradovi nisu mogući bez pametnih građana koji žive u harmoniji sa tehnologijom – sa potrebnim znanjama i veštinama – podvukao je Popović.

Takođe, ukazao je da su mlade generacije posebno značajne, jer je njihova budućnost neraskidivo vezana za megalopolise budućnosti, koji se moraju učiniti pametnim kako bi život u njima bio ne samo prijatan, već uopšte i moguć.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter