Izvor:
21.05.2019 u 10:03
0

BEOGRAD: Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Višegradskoj!

U Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Višegradskoj danas je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbij, što će parovima bez dece omogućiti da lečenjem u zemlji dobiju potomstvo.

U banci će se čuvati spermatozoidi i jajne ćelije, ali i embrioni donatora, a svi parovi koji imaju problem sa začećem, iz banke će dobiti reproduktivni materijal.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u opremu uloženo oko milion evra i da su embriolozi, biolozi, genetičari, ginekolozi i infektolozi prošli sve neophodne obuke.

Parovi iz Srbije koji imaju problem sa začećem, više ne moraju da idu u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji. To mogu sada da urade i u Srbiji – rekao je Lončar i dodao da su doneti neophodan zakon i svi podzakonski akti kako bi se ta oblast precizno definisala.

Lončar je pozvao građane Srbije da se uključe u projekat kako bi bilo što više donatora i kako bi što više parova bez dece dobilo potomstvo.

Direktor GAK-a Aleksandar Stefanović rekao je da više od 15 odsto parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom.

On je podsetio da se od 1991. godine u GAK-u u Višegradskoj radi postupak vantelesne oplodnje i da je tada rođena prva beba.

Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će da o trošku države zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Pravo da budu donori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.

Zakonom je predviđeno da svi donori jajnih ćelija, spermatozoida i embriona budu anonimni za primaoca, ali će morati da prođu neophodne zdravstvene preglede i psihološke procene, kao i da se testiraju na polno prenosive bolesti.

Anonimnost je zagarantovana i podaci o donoru neće moći da se dobiju, osim zbog medicinskih indikacija za dete.

Izvor: Tanjug
Foto: kcs.ac.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter