Izvor:
23.04.2019 u 07:25
0

ŽENEVA: Danas će svečano biti podignuta zastava Srbije u CERN-u!

U Ženevi će danas, ispred zgrade CERN-a, u prisustvu predsednice vlade Ane Brnabić, svečano biti podignuta zastava Srbije, povodom pristupanja naše zemlje u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

Svečanosti će prisustvovati i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, a obratiće se premijerka Brnabić, generalna direktorka CERN-a Fabiola Ðanoti i predsednica Saveta ove organizacije Ursula Basler.

Nakon obraćanja predviđeno je podizanje srpske zastave na platou gde se nalaze zastave svih država članica CERN-a.

Srbija je u martu postala 23. članica CERN-a, nakon što je ova organizacija primila formalnu potvrdu UNESKO da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

Da je Srbija spremna za punopravno članstvo pokazali su uspesi srpskih fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u toj renomiranoj organizaciji, kao i ulaganje Vlade Srbije od više od 90 miliona evra u naučnu i inovacionu infrastrukturu, kao i osnivanje Fonda za nauku čime se omogućava konkurentno finansiranje i povećava ulaganje u nauku.

Punopravno članstvo značajno je za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje značajan broj istraživača iz Srbije, a trentno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz naše zemlje, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

CERN predstavlja najveću laboratoriju za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hadronski sudarač) čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod Francusko-Švajcarske granice u Ženevi.

Osnovana je 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača, nalazila se i bivša Jugoslavija.

U CERN-u je zaposleno 2.500 naučnika, a širom sveta ima 12.000 saradnika.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter