Izvor:
22.04.2019 u 15:25
0

POVODOM DANA PLANETE ZEMLJA: Savez pčelarskih organizacija Srbije postavio je danas košnice sa pčelama!

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. aprila, Savez pčelarskih organizacija Srbije postavio je danas košnice sa pčelama u dvorištu Agencije za zaštitu životne sredine, kako bi ukazao na značaj pčela u proizvodnji hrane, ali i očuvanju biodiverzisteta.

Direktor Agencije Filip Radović kaže da je ljudska aktivnost u prethodna dva veka uništila planetu više nego što su to činile sve generacije hiljadama godina ranije i naglasio da je važno da budućim generacijama ostavimo resurse koje, ističe, trenutno trošimo na nacin koji im ne omogućava da budu na raspolaganju.

– Na primer, godišnje isečemo šuma u površini Austrije. To ukazuje da navike moramo da menjamo, da moramo da transformišemo ekonomiju, ali i pogled na svet – rekao je Radović.

Ukazao je da poseban značaj u ekosistemu imaju pčele, te da njihova aktivnost na godišnjem svetskom nivou iznosi više od 300 milijardi evra, kao i da trećinu hrane koje pojedemo oprašile pčele.

– Iako znamo koliki je njihov značaj, pčele nestaju jer nekontrolisano koristimo hemikalije i pesticide u poljoprivredi – podvukao je Radović.

Postavljanje košnica u Agenciji, kaže Radović, jeste kampanja koju je pre nekoliko godina pokrenula Evropska agencija za zaštitu životne sredine i koja godišnje proizvede 100 kilograma meda za svoje zaposlene.

Radović je istakao da je Srbija ove godine izabrala Izrael kao zemlju partnera u podizanju svesti o zaštiti životne sredine, i dodao da je to zemlja koja vodi ekološki odgovornu politiku i na koju bi trebalo da se ugledamo.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je da borba u zaštiti životne sredine nije samo posao vlada, već celog društva.

Ukazala je na značaj pčela u zaštiti životne sredine, koje su, kaže, važan deo ekosistema.

– Moramo da radimo zajedno ne samo na zaštiti pčela, već svih vrsta, jer se pitanje zaštite životne sredine tiče ne samo nas, već i budućih generacija – rekla je Fišer Kam.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović kaže da je pčelarstvo važna grana poljoprivrede, ali da su pčele bitne i za zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima više od 1.300.000 košnica u Srbiji, i ukazao da ne vodimo dovoljno računa o pčelama, bez kojih bi, kako kaže, ekosistem bio poremećen.

– Imamo problem sa trovanjem pčela, želimo da edukujemo poljoprivrednike o značaju koji pčele imaju za čitavu poljoprivredu, jer one, zavisno od kulture, podižu prinos od 30 do 82 odsto – rekao je Živadinović.

Naveo je i da je država u poslednjih nekoliko godina značaj pčelarstva, što se pokazalo i u praksi kroz subvencije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@grad_sabac
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter