Izvor:
22.04.2019 u 07:27
0

BLIŽI SE SVETSKI DAN KNJIGA: Danas se mnogo čita ali pravo pitanje je šta se čita! (FOTO)

Izdavači u susret Svetskom danu knjige 23. aprila upozoravaju da na tržištu štampanih knjiga već neko vreme vlada dominacija tabloida u koricama knjiga i poručuju čitaocima: -Brinite se o sadržaju, a ne o knjizi.

Glavni urednik i direktor izdavačke kuće “Arhipelag” Gojko Božović primećuje da se danas mnogo čita, ali da pravo pitanje nije koliko se čita, nego šta se čita i upozorava da su rezulatti, koji su dostupni i proverljivi, u mnogome porazni.

-Vrlo precizna statika objavljenih knjiga na području Evropske unije pokazuje da se iz godine u godinu smanjuje ukupan tiraž knjiga koje se objave, ali se povećava broj pojedinačnih naslova. Znači, da je danas veći broj naslova, ali je ukupan tiraž tih naslova značajno manji nego što je bio pre 10 ili 20 godina- rekao je Božović

To pokazuje, dodaje, da se kvalitetna literatura čita mnogo manje nego ranije.

Knjiga više nije, primećuje dalje, jedini prenosnik smisla i smisao se traži i prenosi na druge načine, ali vrlo čestro se u drugim prenosnicima ne nalaze kvalitetni sadržaji.

Božović konstatuje da postoji obilje digitalnih svetova – blogovi, sajtovi, portali, najrazličitije forme digitalnih sadržaja, ali je pitanje da li tu ima kvalitetnih sadržaja.

-Mi koji smo formirani na štampanoj knjizi i verujemo da je ona nezamenljiva, moramo da prihvatimo da je knjiga sadržaj, a ne forma koja se pojavljuje. Ja nisam protivnik elektronske knjige, ali moj utisak jeste da se kvalitetni sadržaji povlače, da na tržistsu štampanih knjiga već neko vreme vlada dominacija tabloida u koricama i da je opšti ukus slabiji. Prisustvujemo potiskivanju kvalitetnih sadržaja- izjavio je Božović.

To se, prema njegovim rečima, odnosi kako na humanistiku, čiji su sadržaji, ocenjuje, gotovo zanameraljivi, i ne samo kod nas, tako i na vrhunsku književnost koja je neuporedivo manje uticajna danas nego pre 20-30 godina, a mnogo je manje i čitana.

Ditrektor i glavni urednik izdavačke kuće “Klio” Zoran Hamović smatra da se kvalitetna literature čita u istoj razmeri kao i sto godina ranije i da ne treba žaliti ni za prošlim vremenima, ni zbog toga što u budućnosti neće biti bolje.

-Avangarda je uvek avangarda i tu verujem da nema ozbiljnijih istorijskih promena. Mi možemo da žalimo u tehnološkom smislu što knjiga nije dominantan medij, ali posle 500 godina sasvim je jasno da su novi ioblici komunikacije omogućili da je sadržaj taj koji bi trebalo da bude od presudne važnosti i tu je pitanje kvaliteta- rekao je Hamović.

Naglašava da smo svedoci da se u politički kreiranom ambijentu, populističkom ambijentu, ne može govoriti o kvalitetnom sadržaju i primećuje da to daje priliku onima koji nehotice razaraju društvo.

-Neznanje čini život tegobnim. Knjiga u ovom trenutku više nije simbol učenosti, nego ekonomske moći i to onda menja poziciju svih nas koji se time bavimo, stavljajući nas u jednu vrstu neravnopravne trke na tržištu, jer oni koji su najbolji, zapravo su na tržišnoj margini, a oni koji su najgori, oni obeležavaju ne samo tržište, nego i mogućost saznanja- ocenio je Hamović i povodom Svetskog dana knjige poručio: Brinite se o sadržaju, a ne o knjizi.

Direktor i glavni urednik izdavačke kuće “Geopoetika” Vladislav Bajac naglašava da čovek ne sme da odustaje od svojih kriterijumima, bez obzira na vreme koje ne ide na ruku kvalitetnoj literaturi.

-Mi smo se dovoljno dokazali, kao firme i pojedinci sa beskonačnim entuzijazmom, koji rade često i protiv sebe, ali tu vrstu ni približnog entizijazma ne vidimo kod institucija na svakom nivou i svake vrste- kaže Bajac i dodaje da se više puta našao u situaciji da se oseća kao da je sam deo državne institucije, jer je obavljao posao koji treba država da radi.

-U redu je i to, ali ipak ne treba da menjamo uloge. Svi zajedno treba radimo da nam bude bolje. Izgleda da ćemo radni vek i dalje provesti u entuzijazmu- rekao je Bajac.

Nizom događaja posvećenih čitanju i knjizi, sutra će u Beogradu biti obeležen Svetski dan knjige i autorskih prava.

izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter