Izvor:
15.02.2019 u 12:43
0

SVETSKI DAN DECE OBOLELE OD RAKA: U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 350 mališana!

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 350 mališana.

Precizni podaci o broju obolelih i uspešnosti lečenja ne postoje, jer Srbija nema "kancer registar". U ovom momentu leči se oko 200 malih heroja, kažu u Nacionalnom udrženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), navodeći da je broj obolelih svake godine veći za oko dva odsto.

NURDOR je danas organizovao brojne manifestacije u više od 30 gradova širom Srbije, a centralna manifestacija s muzičkim programom bila je u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.

Tačno u 13 sati, pod sloganom "I ja se borim" simbolično su pustili zlatni balon u obliku srca u znak podrške svim mališanima koji se trenutno leče, ali i onima koji nisu uspeli da se izbore sa opakom bolešću.

Član UO NURDOR-a Ljubiša Stanić kaže da će sredstva prikupljena na današnjim manifestacijama biti usmerena na proširenje kapaciteta roditeljskih kuća.

U Beogradu imamo tri roditeljske kuće, ali su ti kapaciteti mali. Svesni smo da je broj dece obolele od raka sve veći, tako da moramo da proširujemo kapacitete – rekao je Stanić.

On je dodao da Beograd, kao najveći centar gde se leči najveći broj mališana iz cele Srbije, zahteva mnogo veće kapacitete.

To su uglavnom roditelji i deca koji dolaze iz unutrašnjosti i njima je, uz sve ostalo, potreban i smeštaj – istakao je Stanić i podsetio na je NURDOR u Nišu izgradio Dečju bolnicu za lečenje mališana obolelih od raka, koja je po evropskim standardima i koja ima 15 smeštajnih kapaciteta, a ranije je imala pet.

Aleksandra Ljajić, sada je zdrava osoba, a pre šest godina lečila se od akutne limfoblastne leukemije.

Bila je to teška borba – osam meseci hemoterapije i još 16 meseci je koristila lekove, ali je uspela da se izbori.

Bilo je to mukotrpno i za mene i za moju porodicu, ali smo se zajedno izborili. Ovde smo da podržimo sve mališane koji se sada bore i da zajedno pošaljemo poruku da ima mnogo nas koji smo pobedili tu bolest i da nikako ne odustaju, da se bore do kraja i da će sigurno uspeti u tome samo da budu jaki – zaključila je Ljajićeva.

Svake godine u svetu od raka oboli oko 160.000 dece, a maligne bolesti odnesu godišnje oko 90.000 dečjih života.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter