Izvor:
05.05.2016 u 17:14
0

SAČUVAJTE ŽIVOTE- OPERITE SVOJE RUKE: Danas se obeležava Svetski dan ČISTIH RUKU

Povodom Svetskog dana higijene ruku, glavna današnja tema su čiste ruke u hirurgiji, na hirurškim odeljenjima, u operacionim salama, kao i u hiruškim službama u domovima zdravlja, sve to pod motom "Higijena ruku je uslov bezbedne hiruške prakse".

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih su poseban problem bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Vlada Republike Srbije obezbedila je novčana sredstva za veliku akciju koja je u toku, a u kojoj se sređuju zdravstvene ustanove uz pojačane epidemiološke i higijenske mere.

Takođe, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je zajedno sa nacionalnim zdravstvenim institucijama sprovođenje niza mera u okviru sistema zdravstvene zaštite, kao i nacionalnu kampanju o racionalnoj upotrebi antibiotika.

Inače, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava se danas na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, a u okviru kampanje "Sačuvajte živote – operite svoje ruke".

Stručnjaci ukazuju da je higijena ruku jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge i omogućava velike uštede kako za samu zdravstvenu ustanovu, tako i za celokupno društvo, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter