Izvor:
19.01.2019 u 12:09
0

DANAS JE PRAZNIK POZNAT KAO BOGOJAVLJANJE: Širom Srbije ljudi su plivali za Časni krst!

Biblijsko predanje

– Kada Gospod Isus beše navršio trideset godina od Svog telesnog rođenja, On otpoče Svoj učiteljski i spasiteljski posao. I sam, početak početka oznamenova krštenjem na Jordanu.

– Sveti Kiril Jerusalimski veli: "Početak sveta voda, početak Jevanđelja Jordan". Pri krštenju Gospoda u vodi objavila se svetu ona tajna koja se u Starom Zavetu nagoveštavala, o kojoj se u starom Misiru i Indiji samo basnoslovilo, tj. tajna božanske Svete Trojice. Otac se javio čuvstvu sluha, Duh se javio čuvstvu vida, a Sin se javio uz to još i čuvstvu dodira. Otac je izrekao Svoje svedočanstvo o Sinu. Sin se krstio u vodi a Duh Sveti u vidu goluba lebdeo je nad vodom. A kada Jovan Krstitelj zasvedoči i reče o Hristu: "Gle, Jagnje Božije koje uzima na se grijehe svijeta" (Jn 1, 29) i kada on pogruzi i krsti Gospoda u Jordanu, time se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja.

– Naime: Gospod uze na se grehe roda čovečjeg i pod njima umre (pogruženje) i ožive (izlazak iz vode); i mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Ovo je Spasitelj, i ovo je put spasenja. Praznik Bogojavljenja (Teofanija, grčki) prosvećuje pokazujući nam Boga kao Trojicu jednobitnu i nerazdelnu. To je jedno. I drugo: jer se svak od nas krštenjem u vodi prosvećuje time što postaje usinovljen od Oca Svetlosti, zaslugom Sina i silom Duha Svetoga.

Ko je stigao prvi do Časnog krsta?

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije organizovano je tradicionalno plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

U poslednjih 12 godina, od kako se u Užicu pliva za časni krst, nikada više nije bilo takmičara nego danas. U hladnju Đetinju ispod kupališta Plaža se vinulo njih 94, od kojih je do krsta doplivao Jovan Todorović, maturant Ekonomske škole iz Užica.

U Ćupriji je učestvovalo oko 30 plivača, njih 300 je bodrilo sa obale, obedio je dvadesetdvogodišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić.

U Beogradu, Đavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka. Za časni krst plivalo se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu.

Izvor: opusteno.rs, blic.rs
Foto: Twitter/printscreen/@JasminaZivkov10

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter